Španjolska će nacionalizirati jednu od najvećih banaka

Španjolski zajmodavac Bankia bit će dijelom nacionaliziran, potvrdila je španjolska središnja Banco de Espana a prenosi britanski BBC.

Bankia ima problematičan portfelj nekretnina vrijedan 32 milijarde eura a državni fond za pomoć odobrit će joj zajam od 4,47 milijardi eura. Zauzvrat će dobiti Bankijine dionice i time postati vlasnik 45-postotnog udjela u španjolskoj banci, izvijestio je BBC.

Nova uprava Bankije morat će što prije podastriti solidan plan za čišćenje bilance, zahvaljujući kojem će se moći pozicionirati za budućnost uz zajamčeni uspjeh", priopćeno je iz središnje banke.

Klijenti nemaju razlog za zabrinutost?

Bankia je u španjolskom bankovnom sektoru najizloženija tržištu nekretnina čiji je balon spektakularno prsnuo, opteretivši banke nenaplativim potraživanjima. Ta je banka inače četvrta po veličini u Španjolskoj i nastala je 2010. spajanjem sedam posrnulih španjolskih štedionica. Njezin je izvršni direktor u ponedjeljak podnio ostavku.

Bankia je solventna institucija koja i dalje sasvim normalno posluje. Njezini klijenti i štedište nemaju nikavih razloga za zabrinutost.

Španjolska vlada, izabrana u prosincu 2011., dosada je tvrdila da neće koristiti novac poreznih obveznika da bi spašavala banke. U ponedjeljak je premijer Mariano Rajoy ipak priznao da je spreman to učiniti, "kao zadnju opciju", "bude li potrebno, kako bi se potaknulo kreditiranje". (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox