Špijunski program čita sa 60 metara sve SMS-ove

Bezbrižno tipkanje na mobitelu više nije tako sigurno. Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini razvili su program koji snima, analizira i čita sve što tipkate na svom mobitelu na čak 60 metara udaljenosti, piše net.hr

Program koji su znanstvenici napravili zanimljiv je prije svega zbog mogućnosti da s udaljenosti od 60 metara čita svako slovo koje otipkate. Možete biti na drugom katu zgrade i pročitati što osoba tipka na telefonu na tlu, rekao je za NewScientist Jan-Michael Frahm, sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini u Chapel Hillu. 

Fraham i Fabian Monrose s istog sveučilišta napravili su program koji su nazvali iSpy, a koji ima mogućnost s videosnimke napravljene običnom kamerom razaznati tekst koji se tipka na touchscreenu čak i kada kamera zabilježi samo odraz u prozoru ili u sunčanim naočalama. Ako koristite HD kameru špijunirati možete i s nešto sigurnije udaljenosti od 60 metara. Kako to program radi možete pogledati ovdje.

Na ovaj način znanstvenici su htjeli pokazati da video kompjutorska tehnologija ugrožava privatnost, pa su napravili program za špijuniranje koristeći samo poznate tehnologije. Program radi na način da prilikom tipkanja analizira slova koja se na pametnim telefonima povećavaju u kvadratiću prilikom pisanja poruke. S obzirom da se na nekim mjestima može pojaviti više znakova program izračunava kolika je vjerojatnost da se određeno slovo koristi i precizan je u 90 posto slučajeva. Nakon toga identificira riječ pojedinačno ali i u kontekstu poruke koja se šalje. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox