Spuštanje na zemlju: I Slovence čeka "stezanje remena"

Slovenski politički lideri u ovogodišnjoj kampanji pred prijevremene izbore uglavnom najavljuju politiku reformi i "stezanja pojasa", za razliku od izbora iz 2008., kada je bilo i nerealnih obećanja o minimalnim plaćama i mirovinama od 1000 eura.

Aktualni premijer i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je u sučeljavanju za POP-TV i nacionalnu televiziju da su mjere koje predviđaju zamrzavanje plaća, mirovina i socijalnih transfera u idućoj godini neophodne da Slovenija ne padne na periferiju eurozone, a na realizam u predizbornim nastupima poziva i većina drugih glavnih političkih aktera.

Stagnacija standarda

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša izjavio je tijekom televizijskih sučeljavanja da Slovenci iduće godine ne mogu očekivati rast nego stagnaciju životnog standarda, kako zbog pogoršanja ekonomskih prilika u EU-u tako i zbog grešaka Pahorove vlade.

Nešto optimističniji u svojim izjavama o standardu idućih godina bili su u predizbornim sučeljavanjima ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i nekadašnji ministar javne uprave Gregor Virant. Obojica su navela da upornim radom i dobrim programom Slovenija već iduće godine može početi izlaziti iz krize. Janković tvrdi da se životni standard može povećati programom javnih radova i novim infrastrukturnim investicijama, a isto očekuje i Virant, uz liberalni gospodarski program baziran na privatizaciji državne imovine i učinkovitoj državnoj upravi, te stvaranju uvjeta za poduzetništvo i investicije.

 Europska komisija u svojoj je novoj prognozi u četvrtak ocijenila da će rast BDP-a u Sloveniji ove godine biti 1,1, a u idućoj jedan posto te tako snizila svoje ranije procjene. Viranta i njegovu Građansku listu, te Jankovića i njegovu stranku Pozitivna Slovenija dosadašnja predizborna ispitivanja navode kao glavne konkurente Janši za položaj premijera i sastavljanje buduće koalicijske vlade. (Hina/jk) 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox