Stagnacija francuskog gospodarstva

Francusko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju, pojačavajući pritisak na vladu da smanji potrošnju i ukine porezne olakšice kako bi uvjerila uznemirena financijska tržišta da će smanjiti dug kao što je i obećala.

 

U prvom tromjesečju gospodarstvo je poraslo za 0,9 posto, što je bila najviša stopa rasta u gotovo pet godina. Glavni je razlog stagnacije u drugom tromjesečju bio pad potrošnje kućanstava, za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što posebno zabrinjava budući da je francusko gospodarstvo, za razliku od njemačkog, posebno ovisno o domaćoj potražnji. Francuski ministar financija Francois Baroin umanjio je važnost slabog rezultata gospodarstva u prethodnom tromjesečju, ustvrdivši da nije nimalo iznenadio s obzirom na snažni početak godine.

Kazao je također da vlada neće sniziti prognoze rasta i da će ostvariti ciljeve smanjenja duga. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je u srijedu od svojih ministara da predlože nove načine smanjenja proračunskog manjka. Vladin plan smanjenja duga temelji se na rastu BDP-a u ovoj godini za 2,0 posto, te za 2,25 posto u 2012. i 2,5 posto u 2013. i 2014.

Baroin: Francuske banke spadju među najsolidnije u svijetu

Ministar Baroin naglasio je također da francuske banke spadju među najsolidnije u svijetu, reagirajući time na nervozu tržišta zbog glasina o navodnim problemima s likvidnošću koja je posebno teško pogodila dionice francuskih financijskih poduzeća. Izrazio je ujedno zadovoljstvo zabranom short-sellinga dionica financijskih tvrtki. Europski regulator za financijska tržišta ESMA objavio je u četvrtak navečer da će Francuska, Italija, Španjolska i Belgija zabraniti taj oblik spekulativne trgovine dionicama financijskih tvrtki nakon snažnih oscilacija cijena bankovnih dionica pod utjecajem glasina o problemima s likvidnošću. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox