Stigla joj ovrha zbog duga od 500 kuna

Već gotovo mjesec dana ne mogu do novca koji mi pripada, a sve to vrijeme institucije se šutiraju samnom, rekla je za Novi list, Karlovčanka Ivana Pestak koja je žrtva problema koji su nastali nakon što je od 1. siječnja izvršavanje ovrha prebačeno na Finu. Zbog duga koji je puno niži od trećine njenih primanja, blokiran joj je račun u banci sa cijelom plaćom, tako da ne može do sredstava za život, niti do novca za podmirenje duga.

Blokada

U banci je 5. siječnja saznala da joj je zbog duga od oko 500 kuna za HRT-ovu pristojbu iz 2008. godine na račun stavljena ovrha. Karlovčanki je objašnjeno da će Fina u njeno ime otvoriti poseban račun na njeno ime. Na taj način poslodavac joj je trebao uplaiti iznos za ovrhu, a dvije trećine plaće trebale su joj prema zakonu ostati slobodne neovisno o tome koliki je iznos duga. Račun kojim se trebao riješiti dug, Fina je bila dužna otvoriti prvoga dana, no to je učinjeno tek 20. siječnja. Na blokirani račun plaća je "sjela" 10. siječnja, tako da je Karlovčanka ostala bez cijelog iznosa, piše Novi list.

Apsurdi

Blokirana plaća i dalje joj stoji na blokiranom računu, na novootvoreni račun nije "sjelo" ništa, a dug i dalje postoji.  Pestak se obratila banci i u nadi da bi se iznos s blokiranog računa mogao prebaciti na novi račun, kako bi se riješio dug, te kako bi konačno došla do dvije trećine plaće. U banci su joj rekli da je to stvar Fine, a u Fini su joj rekli da oni taj novac ne mogu raspodijeliti te joj je gospođa koja tamo radi prijetila i zaštitarima, ispričala je Ivana Pestak za Novi list. (j.k.)

 

 

 

Izvor: Novi list, 3. veljače 2011.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox