Stopa nezaposlenosti u EU u rujnu 10.1 posto

Stopa nezaposlenosti u europodručju (EA18) u rujnu je iznosila je 11,5 %, što je stabilno u odnosu na kolovoz 2014., no manje u odnosu na 12,0 % u rujnu 2013. U području EU28 stopa nezaposlenosti u rujnu je iznosila 10,1 %, što je također stabilno u odnosu na kolovoz 2014., no manje u odnosu na 10,8 % u rujnu 2013., piše Večernji.hr.Podaci su, istuče Europska komisija, dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Podaci za rujan 2014. upućuju na to da nezaposlenost u Europi nastavlja polako opadati, iako je i dalje vrlo visoka: više od 24,5 milijuna osoba koje traže posao ne uspijeva se zaposliti, uključujući gotovo 5 milijuna mladih osoba mlađih od 25 godina. Europi je prijeko potrebna jedinstvenija burza rada. U tome će pomoći plan EU-a za ulaganje 300 milijardi eura, koji će ubrzo predložiti sljedeća Europska komisija, ali su u zemljama s velikim suficitom platne bilance potrebne i veće plaće, odgovarajuća monetarna politika te niži porezi za slabo plaćene poslove. Za poticanje zapošljavanja važne su i odlučne politike zapošljavanja, poput ''jamstva za mlade”, poticaji za zapošljavanje i ulaganje u vještine.

"Mora se nastaviti reforma ekonomske i monetarne unije kako bi se zemljama europodručja omogućilo učinkovitije suzbijanje asimetričnih udara, osobito s pomoću protucikličkih mehanizama. Naposljetku, svaka mjera kojom se pomaže povećanje inflacija koja je trenutačno vrlo niska mogla bi pomoći i u smanjenju trenutačno neprihvatljive razine nezaposlenosti - izjavio je europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor. PS/S.P (Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox