Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Načelo korisnosti Jeremyja Benthama

Ako ljudska prava ne počivaju na korisnosti, u čemu je njihova moralna osnova? Prvo, što je s motivima? Ako talentirani mogu od svojih talenata imati koristi samo pod uvjetom da pomognu onima koji zaostaju u poslu, što će biti ako oni odluče raditi manje ili uopće ne razvijati svoje radne vještine? Zanimalo je pretplatnika iz Pregrade, a odgovor na pitanje dat će stručna savjetnica časopisa Poslovni savjetnik, Nadina Cvetko Borota.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: Teza engleskog filozofa, pravnog i ekonomskog reformatora, Jeremyja Benthama u praksi može zvučati ovako: recimo, susret s prosjakom na ulici umanjuje sreću prolaznika, i to na dva načina. Za duše nježna srca pogled na prosjaka donosi bol suosjećanja; u onima tvrđeg srca on budi bol gađenja. Priznaje da je često teško znati što motivira ljude da postupaju tako kako postupaju. Tu mogu biti prisutni motivi dužnosti i motivi sklonosti. Iznesena je teza da nekom djelovanju moralnu vrijednost daje samo motiv dužnosti... (LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox