Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Neopravdano bolovanje radnika

Nakon opetovanog izostanka radnika zbog bolovanja, palo mi je na pamet da radnik možda i zlorabi mogućnost izostanka s radnog mjesta zbog teškoća uzrokovanih pogoršanim zdravljem. A možda čak i njegov liječnik daje pogrešnu ocjenu radne sposobnosti. U svakom slučaju, želio bih se uvjeriti da radnik stvarno izostaje s radnog mjesta zbog zdravstvenih tegoba. Što mi je činiti? Zanima poduzetnika iz Zagreba, čitatelja časopisa Poslovni savjetnik, a odgovor na to pitanje dat će pravni stručnjak, Božo Prelević.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: Privremena nesposobnost radnika za rad radi bolesti predstavlja situaciju s kojom se u praksi susreo svaki poslodavac. Ovaj opravdani razlog za radnikov izostanak s posla može značiti povećan trošak za poslodavca, jer, ovisno okolnostima, poslodavac u takvom slučaju, radi održavanja redovite dinamike procesa rada, može biti prinuđen bolesnom radniku naći odgovarajuću zamjenu putem novog zapošljavanja. U slučaju sumnje u opravdanost bolovanja radnika, poslodavcu na raspolaganju stoji mogućnost kontrole opravdanosti bolovanja. Sam postupak kontrole bolovanja uređen je... (LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox