Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: (Ne)postojanje zakonske zaštite od mobbinga

Ima li radnik pravo tražiti sudsku zaštitu od navodnog mobbinga prema odredbama o zabrani uznemiravanja i spolnog uznemiravanja iz Zakona o radu, s obzirom da poseban propis tj. Zakon koji bi se odnosio izričito na mobbing nije na snazi niti je koliko znamo još uvijek donesen?


Pitanje je postavio čitaljelj T.R. iz Splita, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever.
Odgovor:
Kod zaštite dostojanstva radnika ne temelji se normativna zaštita samo na zabrani uznemiravanja i spolnog uznemiravanja već se odredbama članka 7. i 134. aktualnog Zakona o radu zaštita proteže na bilo kakvo neželjeno postupanje zlostavljača (bilo nadređenog, bilo suradnika) koje ugrožava u bilo kojem smislu dostojanstvo radnika, ako do tog ponašanja dolazi u redovitoj interakciji prilikom obavljanja poslova, pa tako i zaštite od zlostavljanja odnosno mobbinga. Osim toga prema čl.7. st.2. i 3. ZR-a :... (PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju studeni 2016.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox