Strujni krug pokrenuo akciju povećanja broja punionica za električna vozila

Hrvatska nacionalna udruga za e-mobilnost Strujni krug pokrenula je akciju povećanja broja punionica u turističkom sektoru na koju se mogu prijaviti svi ugostiteljski i smještajni objekti diljem Hrvatske, ali i pojedinci s vlastitim javno dostupnim parkirnim mjestima na atraktivnim lokacijama.


Naime, elektrifikacija prometa postala je svakodnevica pa diljem Europe danas prometuje više od 2,9 milijuna električnih vozila. Pritom Hrvatsku tijekom ljetnih mjeseci posjeti više od 50 tisuća vlasnika električnih vozila za koja je potrebna veća i kvalitetnija infrastruktura punionica.

Preporuka je stoga da turistička odredišta imaju punionicu ili čak veći broj punionica za električna vozila, što će ujedno ojačati atraktivnost lokacije za turiste. Čak su i vodeće aplikacije za najam turističkih smještaja već uvele filter koji pokazuje ima li smještaj punionicu za električna vozila pa turisti s električnim vozilima najčešće biraju upravo takve objekte.

Brojni hrvatski ugostitelji prepoznali su važnost posjedovanja punionica, čime više od 1.500 smještajnih objekata diljem Hrvatske već omogućuje punjenje električnih vozila za svoje goste, ali razvoj infrastrukture punionica bi svakako trebao pratiti elektrifikaciju voznog parka u Europi jer svake godine bilježimo sve veću posjećenost turista s električnim vozilima, objašnjava Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Udruga Strujni krug je krajem ožujka pokrenula akciju povećanja broja punionica na koju se mogu prijaviti svi ugostiteljski i smještajni objekti diljem Hrvatske, ali i pojedinci s vlastitim parkirnim mjestima na atraktivnim lokacijama. Punionice pritom mogu biti i javno dostupne, ali i privatne, ovisno o potrebama i dogovoru zainteresiranih.

Akcija se provodi u suradnji s partnerima Strujnog kruga koji se bave distribucijom i ugradnjom punjača, a prijavljenima će se omogućiti postavljanje punionica bez značajnih troškova na predefinirani vremenski period ukoliko je riječ o atraktivnoj lokaciji. Jedini je uvjet pritom posjedovanje atraktivne lokacije za punionicu, kao i mogućnost klijenta da osigura priključak snage od 11 do 22 kW na parkirnim mjestima.

U ovoj akcije će se postavljati AC punionice na parkirnim mjestima uz ugostiteljske i smještajne objekte, kao što su restorani, caffe-barovi, hoteli ili apartmani. Pritom klijenti i vlasnici punionica mogu dogovoriti podjelu financijskog dobitka zajedno s investitorima, dok je održavanje punionica potpuno besplatno. Ipak, u slučaju da partneri lokaciju procijene manje atraktivnom, odnosno s rjeđom učestalošću punjenja čime bi povrat njihove investicije bio dulji, klijentima će se i dalje ponuditi najpovoljniji model ugradnje punionice za navedenu lokaciju i to uz mogućnost obročne otplate.

Cilj ove akcije je osvijestiti ugostitelje na ubrzani proces elektrifikacije prometa te da već stiže vrijeme kada će punionica za električna vozila biti jednako važna u smještaju kao što je to danas klima ili Wi-Fi. Svi koji se prijave na ovu akciju imat će priliku povoljnije postaviti punionicu, a s druge strane, Hrvatska će biti značajno bolje pripremljena za nadolazeću turističku sezonu, objašnjava Prpić.

Prijave se popunjavaju putem obrasca na službenim stranicama udruge Strujni krug ili šalju putem e-mail adrese Udruge (info@strujnikrug.hr). Potom će se prijave i upiti dalje proslijediti partnerima Udruge koji će se zainteresiranima javiti s optimalnom ponudom. Ako se i sami prepoznajete kao potencijalni vlasnik punionice za električna vozila ili želite osnažiti svoj postojeći broj punjača, svakako se prijavite. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox