Sve manje ljudi radi u industriji

Foto: Shutterstock

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u listopadu je bio manji za 1 posto u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj je razini, u odnosu na listopad prošle godine, manji je za 5,8 posto. 

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci o kretanju broja zaposlenih u industriji po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u listopadu u usporedbi s rujnom broj zaposlenih u proizvodnji kapitalnih proizvoda ostao na istoj razini. U proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju manji je za 0,5 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,1 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto te u proizvodnji energije za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini pak najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, za 8,5 posto. U proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih na godišnjoj razini manji je za 6,9 posto, energije za 3,7 posto, u kapitalnim proizvodima za 1,5 posto, a u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 2,5 posto.

Podaci o kretanju zaposlenih u industriji po djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju veći za 1 posto, dok je u prerađivačkoj industriji smanjen za 1,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto. Na godišnjoj razini broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za 2,3 posto, a u rudarstvu i vađenju smanjen je za 4,1 posto. Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 6,2 posto, bilježi prerađivačka industrija, koja u strukturi ukupno zaposlenih u hrvatskoj industriji ima udio od gotovo 90 posto.

U okviru prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti koje bilježe znatniji pad broja zaposlenih, primjerice u proizvodnji metala je u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine bilo 30 posto manje zaposlenih, u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda broj zaposlenih je pao za 20,3 posto, u proizvodnji odjeće za 13,8 posto, itd. Po podacima DZS-a, proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 0,5 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvodnost rada smanjena je za 2,1 posto, a u rudarstvu i vađenju pala je za 13,4 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox