Svečano otvoren MOL-ov Poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura

Svečano je otvoren MOL-ov poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaújvárosu, kapaciteta oko 200.000 tona polyola godišnje. Ceremonija, tijekom koje su se obratili premijer Mađarske Viktor Orbán, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi i članica Uprave Thyssenkruppa Ilse Henne, označava značajnu prekretnicu za tvrtku. MOL Grupa je sda jedini subjekt u Mađarskoj i srednjoj i istočnoj Europi koji pokriva cijeli lanac vrijednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola (široko rabljeni plastični materijal).

Grupa MOL održala je ceremoniju otvaranja u Tiszaújvárosu kako bi proslavila završetak svoje najveće investicije u organsku proizvodnju, poliolnog kompleksa. MOL, Thyssenkrupp i Evonik IP potpisali su licencni ugovor u ljeto 2017., a kamen temeljac kompleksa položen je u rujnu 2019.

Glavni dijelovi postrojenja prevezeni su u Tiszaújváros između 2019. i 2020., uglavnom riječnim transportom, nakon čega je uslijedio dovršetak postrojenja za hidrogen peroksid, propilen oksid, poliol i propilen glikol. Uz četiri glavne tvornice, izgrađena je i pilot tvornica poliola, laboratorij za osiguranje kvalitete i, u Százhalombatti, Centar za istraživanje i razvoj.

Ponosan sam što smo dovršili poliolni kompleks. Bio je to istinski međunarodni timski rad, sjajna suradnja koja je uključivala tisuće ljudi u proteklih šest godina, a koja nam je omogućila dovršetak najveće investicije MOL Grupe ikada, I možda najvećeg razvojnog projekta u modernoj Mađarskoj. Prešli smo dug put, ali je put koji je pred nama još duži, a cijeli lanac vrijednosti od prerade nafte do proizvodnje poliola je vratio na kartu europske kemijske industrije, što će je učiniti jednim od najvažnijih industrijskih središta u regiji. To će povećati industrijsku konkurentnost i također bi moglo potaći daljnji gospodarski rast. Mađarska će biti jača, jer je uspjeh MOL-a uspjeh cijele zemlje", rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL grupe.

Ovim novim MOL poliolnim kompleksom uspostavljamo nove standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranih i dokazanih tehnologija sa inovativnim rješenjima”, rekla je Nadja Hĺkansson, izvršna direktorica Thyssenkrupp Uhde. “Zahvalni smo na snažnom i pouzdanom partnerstvu s MOL-om. Ova tvornica poliola ključni je projekt i sjajna demonstracija kako mi u thyssenkrupp Uhdeu omogućujemo industrijsku zelenu transformaciju. Uz potpuno integrirane i visoko automatizirane pogonske jedinice, vrijedne poliolne kemikalije proizvodit će se na vrlo učinkovit i održiv način.”, rekla je.

 

Projekt je uključivao međunarodni tim koji broi tisuću stručnjaka, a inženjerski dizajn obavljen je u Njemačkoj, Tajlandu, Indiji i Mađarskoj. Oprema pogona stigla je iz 24 zemlje. U izgradnju kompleksa uloženo je 75 000 kubika betona, 13 000 tona čelika, 2 500 kilometara kabela i 700 km cjevovoda postavljenih tijekom više od 18 milijuna radnih sati. Mađarska vlada projektu je pridonijela sa 131,5 milijuna eura: 93,6 milijuna eura poreznog kredita za dobit, koji se može zatražiti nakon što investicija bude operativna, i 37,9 milijuna eura potpore za ulaganje temeljem pojedinačne vladine odluke.

Poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina koja se koristi u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan izrađen od poliola i osnovni je materijal za mnoge trajne potrošačke proizvode s kojima se svatko susreće u svakodnevnom životu.

Poliuretan izrađen od poliola je potreban:

· za proizvodnju pjenastih madraca, madraca za krevete, pjena za udobno sjedenje na sofama i foteljama te krute pjene za izolacijske hladnjake;

· za proizvodnju izolacijskih materijala koji se koriste u građevinarstvu, bilo za izolaciju fasade zgrade ili cjevovoda;

· za proizvodnju brtvila i ljepila poznatih iz DIY trgovina, te elastičnih gumenih potplata za tenisice.

Tvornica u Tiszaújvárosu proizvodit će poliol koristeći jednu od danas najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih metoda. Prema izračunima MOL-a, tvornica će financijskim rezultatima Grupe MOL pridonijeti s gotovo 150 milijuna eura godišnje i dugoročno će zaposliti gotovo 300 ljudi.

Grupa MOL jača svoje kemijsko poslovanje već gotovo deset godina: novo postrojenje za ekstrakciju butadiena dovršeno je 2015. s ulaganjem od 35 milijardi HUF, a slijedilo ga je postrojenje za sintetičku gumu (S-SBR) 2018. s ulaganjem od 100 milijardi HUF. U 2016. tvrtka je najavila veliku stratešku promjenu kako bi se pripremila za energetsku tranziciju i svijet nakon fosilnih goriva širenjem svog portfelja. U sklopu trećeg i najvećeg vala ulaganja u petrokemijsko poslovanje, uz poliolni kompleks, najvažniji element je tvornica polipropilena, koja je uložena od 65 milijardi HUF, a tu su i gotovo 2 milijarde EUR ulaganja koja će osigurati dugoročnu budućnost kemijskog poslovanja.

(PS/SM)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox