Sveučilište u Kaliforniji zbog patenta tuži Facebook, Wal-Mart i Walt Disney

Nakon što je već prije tužilo neke od najvećih američkih kompanija Kalifornijsko sveučilište iz San Francisca na neslavni popis dodati će još tri - Facebook, Wal-Mart i Walt Disney Co.
Predstavnici Sveučilišta zaduženi za patente podnijeli su tužbe jer smatraju da su njihovi izumi nelegalno korišteni. Inovacije za interaktivnu tehnologiju rezultat su rada na Sveučilištu i licencirani su kod tvrtke Eolas iz Texasa koja je i podnijela tužbu. Kompanija je osnovana kako bi pomogla Sveučilištu komercijalizirati patente. Glasnogovornik Sveučilišta rekao je da smatra patente javnim dobrom i da bi "trebalo pošteno platiti kada treća strana želi to dobro iskoristiti za zaradu.", piše Reuters

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je tužba neosnovana i da će to dokazati, dok su iz najvećeg trgovačkog lanac Wal-Marta poručili da će detaljno proučiti optužbe. Walt Disney jedini nije poslao nikakvu reakciju na optužbe. 

Podsjetimo, dva od navedenih patenata su proglašena nevažećim u veljači u tužbi protiv Amazona Googlea, Yahooa i drugih. Eolas se 2007. nagodio oko patenata s Microsoftom za nepoznati iznos. Kalifornijsko sveučilište je tada reklo da je dobilo 30,4 milijuna dolara. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox