Svjetske agencije prenijele Tadićevu ispriku u Vukovaru

Svjetske agencije prenijele su vijest o isprici Borisa Tadića Vukovaru, prvog srpskog predsjednika koji je posjetio grad simbol hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu i poklonio se žrtvama.

Reformist Tadić, koji je već izrazio žaljenje zbog svih patnji što su ih Srbi nanijeli tijekom krvavog raspada komunističke Jugoslavije, stigao je u povijesni posjet Vukovaru, gradu na Dunavu koji su razorile jugoslavenska vojska i milicija predvođene Srbima - piše Reuters.

Njegova isprika meni ne znači puno jer on osobno nije odgovoran za zločin - citira Reuters dr. Vesnu Bosanac, ravnateljicu Vukovarske bolnice tijekom agresije iz koje su njezini pacijenti izvedeni te poslije ubijeni na poljoprivrednom imanju Ovčari. Međutim, on može učiniti pritisak na institucije i na osobe koje znaju što se točno dogodilo kako bi nam pomogli da riješimo sudbinu nestalih - rekla je Bosanac, prenosi Reuters te ističe da Hrvatska traga za još oko 1.000 ljudi nestalih u ratu, od kojih je gotovo 400 iz Vukovara.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je izjavu Vilme Vidović iz Vukovara koja je u ratu ostala bez pet članova obitelji, od kojih za troje ne zna gdje su zakopani i koja Tadićev dolazak drži nasiljem. Mi ne možemo pokopati svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su njihovi grobovi - rekal je Vidović i dodala da od "Tadića ne očekuje ništa".

 

Prvi srpski lider koji se ispričao za Vukovar

 

Srbijanski predsjednik Boris Tadić prvi je lider svoje zemlje koji se ispričao za zločine i odao počast za 200 Hrvata koje su srpske snage ubile u Vukovaru 1991., prenosi njemačka agencija dpa. Dodaje da su srbijanski i hrvatski mediji posjet opisali kao "povijesan" i pokušaj ublažavanja napetosti između dviju susjednih zemalja te da se "obje zemlje smatraju žrtvama rata i imaju dugu povijest međusobnog optuživanja za ratne zločine".

Isprika za srpske zločine u Vukovaru srbijanskog predsjednika Borisa Tadića nije samo povijesna, već je i važna za budućnost, piše austrijska novinska agencija APA, dodajući da je Tadić prvi srbijanski predsjednik koji je nakon rata posjetio hrvatski grad-simbol.

Britanski BBC objavio je vijest o isprici predsjednika Tadića za pokolj u Vukovaru te podsjetio da je ove godine Tadić bio na komemoraciji u Srebrenici u Bosni i Hercegovini gdje su srpske snage ubile 8.000 muslimanskih muškaraca.

Španjolski dnevnik El Pais u elektronskom izdanju ističe da je Tadićev povijesni posjet Vukovaru pao u trenutku kada Srbija čini napore za ulazak u Europsku uniju te da je Beograd nedavno aplicirao za članstvo. (Hina)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox