TAFTIE Bruxelles - Uloga inovacijskih agencija u apsorpciji sredstava

U okviru hrvatskog predsjedanja Europskom mrežom nacionalnih inovacijskih agencija (Taftie) u 2023. godini, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je forum pod nazivom „Uloga inovacijskih agencija u apsorpciji sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) i Europskog inovacijskog vijeća (EIC)“. Forum, koji je okupio više od 80 predstavnika iz 34 inovacijske agencije, organiziran je u suradnji s Europskom komisijom, Glavnom upravom za istraživanje i inovacije (DG RTD) i Glavnom upravom za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO).


HAMAG-BICRO već je deset godina punopravna članica Taftie mreže te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe. Nakon Zagreba, Dubrovnika, Šibenika i Opatije, briselski forum je peti stručni panel koji je HAMAG-BICRO organizirao ove godine u okviru hrvatskog predsjedanja europskom Tafie mrežom.

Prisutnima se na briselskom forumu uvodno obratio zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Ante-Janko Bobetko koji je tom prilikom istaknuo: Inovacija je ključ uspjeha u današnjem svijetu, a primjenom umjetne inteligencije pružaju nam se nove prilike za razvoj inovativnih rješenja i poduzetništva. Dodatno, znanstvenicima i poduzetnicima dostupna su sredstva za razvoj novih proizvoda i usluga temeljenih na inovacijama. Povezivanjem ključnih dionika ostvarit ćemo naše ciljeve i stvoriti bolju budućnost za sve, a inovacijske agencije u tom procesu imaju ključnu ulogu jer pomažu inovacijskim tvrtkama pružajući im ključne informacije i podršku u provedbi aktivnosti.

Taftie članice na forumu su razmijenile iskustva i najbolje prakse s Europskom komisijom s ciljem podizanja apsorpcijskih kapaciteta za bolje korištenje dostupnih sredstava iz Europskog inovacijskog vijeća (EIC) odnosno Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i uspostavu sinergija između tih programa. Sudionici foruma upoznati su s primjerima dobre prakse u korištenju EIC-a u Portugalu te korištenja strukturnih fondova u Italiji. Raspravljalo se i o tome kako se iskustva iz programskog razdoblja 2014-2020 mogu implementirati u postojeće programsko razdoblje 2021-2027. U suradnji s tvrtkom IGLL/NESTA, provedene su ankete o najboljim praksama inovacijskih agencija u Europi u pogledu korištenja EIC-a odnosno strukturnih fondova.

U panel raspravama sudjelovali su Keith Sequeira i András Inotai, predstavnici Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG RTD), António Grilo, predsjednik portugalske inovacijske agencije ANI, Vincent Leiner, predstavnik Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije (DG REGIO), Franck Sottou, izvršni direktor ETCP-a (European Training Centre Paris) te Pietro Parisella, predstavnik talijanske inovacijske agencije Invitalia. Panel rasprave moderirao je Neno Rakić, voditelj Službe za praćenje provedbe projekata – IRI u HAMAG-BICRO-u te izvršni tajnik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

Krovna tema hrvatskog predsjedanja Taftie mrežom u 2023. godini je Reconsidering the Role of Innovation Agencies and Mutual Learning. HAMAG-BICRO je tijekom predsjedanja inicirao teme važne za europski inovacijski ekosustav - transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora, zaštita intelektualnog vlasništva, izazovi startup/scaleup zajednice, teme povezane s HORIZON-EUROPE i Europskim inovacijskim vijećem, apsorpcija EIC sredstava te Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

HAMAG-BICRO je od 2013. godine punopravna članica mreže Taftie koja danas broji 35 nacionalnih inovacijskih agencija te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe i na međunarodnoj razini. Nakon HAMAG-BICRO-a ulogu predsjedatelja će u 2024. godini preuzeti Innosuisse - Swiss Innovation Agency

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox