Tele2 u Hrvatskoj očekuje veću zaradu

Švedska telekomunikacija kompanija Tele2 objavila je da će ove godine u Rusiji i Kazahstanu rasti brže nego što je ranije očekivala, dok je za hrvatski ogranak potvrdila prognozirani rast zarade.

U trećem je tromjesečju Tele2 zabilježio dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od tri milijarde švedskih kruna (454,68 milijuna dolara), čime je ona ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnjih 2,99 milijardi kruna. Ukupni prihodi od prodaje porasli su pet posto, na 10,9 milijarde kruna. Na matičnom švedskom tržištu prihodi Tele2 je stagnirali su u odnosu na isto razdoblje prošle godine a dobit je poboljšana zahvaljujući rezanju troškova.

Na zrelim tržištima poput nizozemskog, njemačkog, latvijskog i litavskog, prihodi su pali, odražavajući teške uvjete poslovanja za operatere s obzirom na žestoku konkurenciju, regulatorni pritisak i ekonomsku krizu. U Rusiji, trenutno najvećem tržištu Tele2 po prihodima i dobiti, kompanija je u trećem tromjesečju povećala broj korisnika za 710.000, najavivši da će kraja godine dosegnuti brojku od 22,5 milijuna, u odnosu na prethodno procijenjena 22 milijuna. Prihodi su u Rusiji u trećem tromjesečju porasli 14 posto. Tele2 Rusija i dalje će tragati za mogućnostima za oprezno širenje poslovanja putem novih dozvola, ali i komplementarnih akvizicija, priopćeno je iz kompanije.

Tele2 je povisio i prognozu rasta broja pretplatnika u Kazahstanu, s tri milijuna na 3,4 milijuna korisnika do kraja godine. Krajem prošlog tjedna švedska kompanija objavila je da će na njezinu dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) u trećem tromjesečju negativno utjecati jednokratne stavke čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 538 milijuna švedskih kruna (82 milijuna dolara), od čega gotovo polovina otpada na dio poslovanja u Hrvatskoj.

Ukupni iznos otpisa u hrvatskom ogranku iznosio je 250 milijuna kruna, od čega 88 milijuna kruna otpada na otpis goodwila, a 162 milijuna kruna na otpisu ostale fiksne imovine, navedeno je u priopćenju objavljenom krajem prošlog tjedna. Nakon tih otpisa pozicija goodwila Tele2 iznosit će 10 milijardi kruna. Neto prihodi Tele2 u Hrvatskoj iznosili su u trećem tromjesečju 357 milijuna švedskih kruna, naprema 382 milijuna kruna ostvarena u istom razdoblju prošle godine. EBITDA je iznosio 34 milijuna švedskih kruna, u odnosu na 43 milijuna kruna prije godinu dana. Broj korisnika naglo se povećao u tromjesečju za 33.000, na ukupno 798.000. U trećem tromjesečju prošle godine švedski je operater u Hrvatskoj imao 827.000 korisnika. Tele2 je također potvrdio srpanjsku procjenu EBITDA marže za Hrvatsku u ovoj godini u raspnu od četiri do šest posto. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox