Tiskara Vjesnik u gubitku 36,1 milijun kuna

Gubitak tiskare Vjesnik u 2011. godini iznosio je 36,1 milijun kuna što je u odnosu na 2010. godinu više za oko dva milijuna kuna, ili za 5,6 posto, pokazuju podaci iz privremenog financijskog izvještaja tiskare Vjesnik za prošlu godinu.

Gubitak je ostvaren unatoč racionalizaciji i mjerama štednje, a plaće su, u dogovoru sa socijalnim partnerom, krajem godine smanjene za 10 posto, a smanjena su i određena materijalna prava zaposlenih, kaže se u objašnjenjima izvješća. Dodaje se da se poslovanje odvijalo uz znatne poteškoće s likvidnošću.

U budućem razdoblju poslovodstvo tiskare Vjesnik očekuje otežanu naplatu potraživanja od kupaca tiskarskih usluga te napominje da postoje slučajevi koji bi mogli izazvati značajnije troškove i negativno se odraziti na poslovanje, a riječ je o sudskim sporovima. Ukupni prihodi tiskare Vjesnik u 2011. godini iznosili su 131,6 milijuna kuna i bili su manji za sedam posto u odnosu na 2010. godinu. Istovremeno, ukupni rashodi od 167,8 milijuna kuna smanjeni su za četiri posto. U strukturi prihoda 93 posto čine prihodi od prodaje tiskarskih usluga, koji u odnosu na 2010. godinu pali za osam posto, na 121,9 milijuna kuna. 

Manji dio prihoda, 7,1 milijuna kuna, ostvaruje se prodajom ostalih usluga kao što su skladištenje papira, održavanje i upravljanje zgradom, prodajom otpadnog materijala te od zakupa slobodnog poslovnog prostora. Financijski prihodi u ukupnim prihodima imaju udio od oko dva posto i prošle su godine iznosili 2,5 milijuna kuna. U strukturi ukupnih rashoda operativni rashodi sudjeluju s 96 posto, dok četiri posto ukupnih rashoda čine financijski rashodi. Po podacima iz izvješća, poslovni su rashodi tiskare Vjesnik prošle godine iznosili 161,4 milijuna kuna, a financijski rashodi 6,4 milijuna kuna. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox