Tračak optimizma: Ljudi vjeruju da svojom akcijom mogu mijenjati svijet

Većina Amerikanaca vjeruje da pojedinac može mijenjati svijet, a voljni su tu tvrdnju potkrijepiti i akcijom, pokazala je nedavno objavljena anketa provedena na nacionalnom uzorku od dvije tisuće odraslih, piše bostonski dnevnik Christain Science Monitor.

Čak 85 posto odraslih Amerikanaca uvjereno je da svojim djelovanjem mogu popraviti svijet. Njih 91 posto kaže kako je važno da se pojedinci uključe u pozitivne socijalne promjene, a 77 posto da im je uključivanje osobno važno. Više od polovine ispitanika reklo je kako će se u budućnosti osobno uključiti u neku vrstu socijalne promjene, individualno ili u skupini.

Internet kao pokretačka sila

Ispitanici internet vide kao pokretačku silu za socijalne promjene današnjice. Gotovo 9 od 10 ispitanih kaže da je upotreba digitalne tehnologije najbrži način za stvaranje interesa za neki cilj, a gotovo jednako toliko njih kaže kako je pomoću interneta socijalne promjene lakše i provesti, a lakše je i pratiti novosti u vezi sa socijalnim promjenama.

Čini se da ima odjeka krilatica "Misli globalno, djeluj lokalno". Gotovo 90 posto ispitanika kaže kako je promjene u svijetu najbolje početi poduzimanjem akcije na lokalnoj razini. Ali visoka je i svijest ispitanika o tome kako udaljeni događaji mogu utjecati na njihove lokalne zajednice: 77 posto slaže se da na njihovu zajednicu može utjecati ono što se događa zajednicama u udaljenim dijelovima svijeta. Kao pitanja koja traže angažman ispitanici najčešće navode obrazovanje (40 posto), te siromaštvo (33 posto).

Studiju su na dvije tisuće odraslih Amerikanaca proveli online sveučilište Walden i agencija za istraživanje tržišta Harris Interactive. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox