Trebaju li turska djeca u Njemačkoj učiti turski ili njemački jezik?

Predstavnici stranaka njemačke vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije oštro su kritizirali govor turskog premijera Tayyipa Erdogana pred turskim iseljenicima u Duesseldorfu, u kojem je upozorio na opasnost od asimilacije Turaka u njemačko društvo te su ustvrdili da turska djeca u Njemačkoj, zbog uspješne integracije, prvo trebaju naučiti njemački.

Djeca koja odrastaju u Njemačkoj kao prvo moraju naučiti njemački jezik, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle te dodao kako je poznavanje njemačkog jezika ključ daljnjeg uspjeha u njemačkom društvu.

Njemački ministar vanjskih poslova time je reagirao na dijelove govora turskog premijera Tayyipa Erdogana koji je, obraćajući se okupljenim turskim iseljenicima u jednoj sportskoj dvorani u Duesseldorfu, poručio kako turska djeca u Njemačkoj trebaju prvo naučiti turski, a zatim njemački jezik.

Naša djeca trebaju naučiti njemački, ali prvo trebaju naučiti turski, rekao je Erdogan pred oko 10.000 zemljaka u ISS Dome u Duesseldorfu. On je prije toga upozorio na opasnost od asimilacije i naglasio kako "pravo manjina ne smije biti povrijeđeno".

Promatrači Erdoganov istup pred nekoliko desetaka tisuća turskih iseljenika u Duesseldorfu doživljavaju kao dio predizborne kampanje za izbore u Turskoj koji bi se trebali održati sredinom godine. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox