A trgovački lanac koji je najviše rastao u 2011. je ...

U godini u kojoj je je rast BDP-a iznosio 0%, inflacija 2%, nezaposlenost 18%,  u kojoj je kupovna moć iznosila svega 34% europskog prosjeka, neki trgovački lanci profitirali su više od drugih i zabilježili rast tržišnog udjela.

Spar/ Interspar je zabilježio najveći rast tržišnog udjela (30%) i to bez značajnijeg ulaganja u nove prodajne objekte. Tajna značajnijeg rasta Spara je uvjetovana kombinacijom nekoliko čimbenika: privukli su nove kupce (9% povećanje baze kupaca), novi i stari kupci u odnosu na 2010. troše više prilikom kupovine i češće idu u kupovinu. Zanimljivo je da u situaciji podijeljene lojalnosti Spar svakom pojedinom  lancu  iz Top 10 uzima više kupaca nego što oni uzimaju njemu.

Sličan ali u odnosu na Spar manji rast ostvario je Kaufland (15%), dok je Lidl rastao po istoj stopi kao i Kaufland, uz tu razliku što je Lidl otvorio 7 novih diskonata, a Kaufland svega 1 hipermarket.

Osim Spara, Kauflanda i Lidla, godinu su, kada je o tržišnom udjelu riječ, uspješno završili  i Konzum, Plodine i Diona, dok su ostali iz Top 15 trgovaca zabilježili pad udjela u 2011. (PS/JK)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox