Tri spasonosna programa iz rukava Europske unije

Kad se već članice eurozone ne mogu same ''izvući iz dugova'' i riješiti svoju pezaduženost, Europska je unija odlučila priskočiti u pomoć te je osmislila tri financijska programa za pomoć tim državama, piše poslovni.hr.

 

Prvi je program ''Fond za kredite pomoći Grčkoj'' prema kojem bi Grčka do 2013. Godine trebala primiti kredit u vrijednosti od 80 milijardi eura. Osim toga je i Međunarodni monetarni fond pristao na pomoć ovoj prezaduženoj državi i to s dodatnih 30 milijardi eura. Uz ovih 110 milijardi eura pomoći, Grčka bi tijekom 2012. trebala moći sama dizati kredite uz prihvatljive kamate.

Drugi je program ''European Financial Stability Facility EFSF'' koji je u ljeto 2010. godine razvio Nijemac Klaus Regling, a teoretski može neku zemlju pomoći i s do 440 milijardi eura. Toj se sumi može dodati 60 milijardi eura iz državnog proračuna europske komisije i 250 milijardi MMF-a. Kada se sve skupa zbroji, EFSF raspolaže sa 750 milijardi eura.  

Treći je financijski program takozvani ESM, odnosno ''European Stability Mechanics''. Riječ je programu koji bi trebao zamijeniti ovaj prethodni – EFSF. Program bi svim zemljama koje trebaju pomoć izdati kredite do 500 milijardi eura uz 250 milijardi eura MMF-a. Ovaj će program za razliku od ostalih raditi i s gotovinom, a ne samo jamstvima, što znači da će države članice eurozone tijekom pet godina morati u fond uplatiti 80 milijardi eura. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox