U 18 dana nove godine bez posla ostalo 10.000 ljudi

Foto: Ilustracija

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj u prva tri tjedna ove godine porastao je za oko 10.000 osoba u odnosu na kraj prošlogodišnjeg prosinca, navode iz Hrvatske udruge poslodavaca u najnovijoj publikaciji HUP trend napominjući kako bi prema nekim predviđanjima broj nezaposlenih u ožujku mogao dosegnuti 400.000. 

Prema privremenim dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je 18. siječnja bilo nezaposleno 368.862 osobe. U odnosu na kraj prosinca to je porast od oko 10.000 osoba, što znači da se u prosjeku na HZZ prijavljuje preko 700 osoba po radnom danu (neto), navodi se u HUP-ovom mjesečnom pregledu glavnih trendova u gospodarstvu u dijelu o tržištu rada. Revidirani podaci pokazuju da je u prosincu broj nezaposlenih osoba porastao za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, što odgovara porastu tijekom 2009. godine, kada je zabilježen najveći pad ekonomske aktivnosti u aktualnoj krizi, navode iz HUP-a. Osim toga, dodaju, u 2012. zabilježena je najveća stopa gubitka posla (u prosincu je zabilježen i manji broj zapošljavanja s evidencije u odnosu na 2010. i 2011. godinu).

Glavni razlog novih prijava na HZZ u 2012. godini bio je istek ugovora na određeno vrijeme, čiji je udio iznosio gotovo 60 posto ukupnog broja razloga za prijavu iz radnog odnosa. Razlog poslovno uvjetovanog otkaza smanjen je za oko 8 postotnih bodova, što može biti posljedica visokih troškova otpuštanja radnika, ocjenjuju u HUP-u.

Najveći udjel novoprijavljenih osoba na HZZ u 2012. činili su radnici iz sektora prerađivačke industrije. To znači da je udjel nezaposlenih iz djelatnosti prerađivačke industrije prvi put od početka krize veći nego iz djelatnosti trgovine na veliko i malo te iznosi 17,5 posto, prema udjelu trgovine od 17,1 posto. Ovaj bi pokazatelj mogao značiti, smatraju u HUP-u, da je došlo do zakašnjelog restrukturiranja određenih grana prerađivačke industrije.

Napominju i kako je u 2012. došlo do prvog značajnijeg povećanja broja nezaposlenih iz javnog sektora. Ako se zbroje djelatnosti javne uprave, obrane, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, vidljivo je kako je udio nezaposlenih iz javnog sektora iznosio 12,7 posto ukupnog broja nezaposlenih. Analizom originalnih podataka može se vidjeti da je prvi put od kada se prikupljaju podaci prema kategoriji prethodnog zaposlenja broj nezaposlenih iz djelatnosti javne uprave i obrane prešao 10.000 osoba. Godišnji porast broja nezaposlenih iz te djelatnosti od preko 4000 osoba također je najveći od kada se prate statistike. Preostaje vidjeti znači li to da je Vlada ipak (prešutno) započela sa smanjivanjem broja zaposlenih u javnoj upravi, navode iz HUP-a. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox