U Hrvatskoj traje trend razduživanja

U Hrvatskoj i dalje traje trend razduživanja, krediti banaka smanjili su se od početka godine 762 milijuna kuna, ukupni su plasmani u odnosu na isto razdoblje lani niži 1,5%, a palo je čak i kreditiranje države koja se u inozemstvu trenutačno može povoljno zadužiti, stopa rasta njezinih plasmana smanjila se u tri mjeseca sa 11,53 na 7,2%, piše Večernji.hr.

Padaju i svi krediti stanovništvu - stambeni 2,8%, kartičarski 2,3%, ali rekordno su se smanjili autokrediti – čak 31,4%. Raste trend loših kredita u skladu s dugoročnim krizno profiliranim trendom prema kojem blago rastu udjeli stambenih i ostalih kredita, dok se udjel potrošačkih kategorija smanjuje. Istodobno, samo je pet europskih zemalja; Poljska, Bugarska, Belgija, Finska i Estonija, zabilježilo rast kredita poduzećima u istom razdoblju.

Prema podacima iz najnovijih Pregleda HUB-a, hrvatske su se banke svrstale među najmanje profitabilne u Europi - čak u 30-ak zemalja svojim vlasnicima donose veći povrat na kapital, dok je kod nas tek nešto iznad 0,2%. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox