U Hypo centru prikaz zabranjivanih dokumentaraca iz NDH

Ciklus "Ljudi u oluji", s filmovima od kojih mnogi iz vremena NDH nikada nisu bili javno prikazivani, počinje 17. veljače u Hypo centru, gdje će se do kraja svibnja održavati filmske tribine i projekcije uradaka iz tajnih arhiva koji su u različitim povijesnim razdobljima služili kao promidžbeno sredstvo za ostvarenje političkih i drugih ciljeva.

 

U okviru te serije filmskih projekcija i predavanja, nakon više od šezdeset godina, prvi put će se prikazati brojni filmski materijali koji se i danas smatraju kontroverznima, a koji su nastali kao rezultat dobro organizirane promidžbe u vrijeme Drugoga svjetskog rata, odnosno Nezavisne države Hrvatske, izvijestili su organizatori ciklusa "Tvornica Deluxe" i Udruga Kinofon.

Daniel Rafaelić, filmski povjesničar i arhivist, dobitnik Nagrade Vjekoslav Majcen za doprinos proučavanju i istraživanju hrvatske filmske baštine, održat će niz filmskih predavanja i projekcija koja će obuhvatiti cjelokupnu filmsku proizvodnju NDH, filmske žurnale, dokumentarne, igrane i tada vrlo popularne tzv. kultur-filmove.

To je prvi put da se sustavno prikazuju ti filmovi, a središnja tema je hrvatski povijesni prostor, koji je često bio poprište sukoba mnogih ideja i ideologija, rekao je Rafaelić, ujedno i autor projekta. Najavio je da će se, uz dvadesetak dokumentaraca te kratke i dugometražne igrane filmove iz NDH, prikazati uratci o raspadu Kraljevine Jugoslavije, četništvu Draže Mihajlovića, a na programu će biti još njemačka, talijanska, ruska i američka filmska promidžba toga vremena.

Tema prve večeri ciklusa, 17. veljače, bit će pojava filmske promidžbe i zloupotreba filma u vojno-političke svrhe, animirani ratni crtići Walta Disneya, dokumentarni film "Trijumf volje" Leni Riefenstahl, rusko-jugoslavenski igrani film "U planinama Jugoslavije" te filmska promidžba u vrijeme Domovinskog rata i politička predizborna audio-vizualna promidžba u kinu i na televiziji (stranački i predsjednički predizborni spotovi). (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox