U novoj Vladi najsnažniji zagrebački i dalmatinski lobi

U novoj vladi prisutni su ljudi iz svih hrvatskih regija. Ali da li su ravnopravni te iz koje regije ima najviše zastupnika, piše Jutarnji list. 

Ministri i ministrice uglavnom dolaze iz Zagreba i Dalmacije. Slavonija je podzastupljena, a sjeverna Hrvsatska koja je i tradicionalno naklonjena SDP-u i HNS-u gotovo je zanemarena. Zanimljivo je i kako najviše ministara i potpredsjednika dolazi iz Zagreba. Premijer Zoran Milanović također je rođeni zagrepčanin iako mu roditelji nisu podrijetlom iz Zagreba. Milanovićev otac dolazi iz Sinja, a majka iz Senja. Potpredsjednik vlade za gospodarstvo i ministar gospodarstva Radimir Čačić dolazi iz Varaždina u Zagreb davne 1979. Buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić također dolazi iz Zagreba, kao i ministrica kulture iz HNS-ovih redova Andrea Zlatar.

Uz zagrebački najjači će biti dalmatinski lobi jer čak osam ministara dolazi i potpredsjednika rođeno je i odraslo u Dalmaciji. Dalmatinci u novoj vladi su: Neven Mimica, potpredsjednik vlade za unutarnje i vanjske poslove koji dolazi iz Mimica, mjestu uz more nedaleko od Omiša. Ministar rada i mirovina Mirando Mrsić dolazi iz Makarske, a ministar zdravstva Rajko Ostojić porijeklom je iz Ploča. Branko Grčić, ministar regionalnog razvitka živi u Splitu ali dolazi iz Knina. Novi ministar uprave Arsen Bauk rođen je u Supetru na Braču. Iz južnih krajeva dolazi i ministar obrane Ante Kotromanović koji je rođen u selu Potravlje kod Sinja. 

Iz Rijeke pak dolazi ministar financija Slavko Linić kao i ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović. Zlatko Komadina, treći riječki ministar u novoj vladi, porijeklom je iz Hercegovine, rođen je u Ljubljani, a najveći dio života proveo je u Rijeci. Samo tri člana dolaze iz Slavonije i to Ivan Vrdoljak, budući ministar graditeljstva koji dolazi iz Osijeka. Nakon njega slijedi Tihomir Jakovina, porijeklom iz Bukovlja kraj Slavonskog Broda i Predrag Fred Matić, ministar branitelja koji je najveći dio života proveo u Vukovaru iako je rođeni Požežanin. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 20. prosinca 2011.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox