U Osijeku obilježena 19. obljetnica osnutka 130. brigade HV-a

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na osječkom Trgu slobode te kod spomenika palim braniteljima u osječkom prigradskom naselju Čepinu, obilježena je 19. obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske (HV).

Postrojba je osnovana 25. listopada 1991. godine, a tijekom ratnih djelovanja poginula su 63 njezina pripadnika, 370 ih je ranjeno, a 22 su zatočena ili nestala.

Vijence u Osijeku položila su izaslanstva brigade, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a u Čepinu ministar obitelji, branitelja i solidarnosti Tomislav Ivić, predstavnici brigade i općine Čepin.

Zahvalivši se pripadnicima postrojbe na svemu što su učinili u obrani domovine ministar Ivić kazao je kako bez ove, i drugih postrojbi HV-a, ne bi bilo slobodne, suverene i demokratske Hrvatske.

Podsjetio je da je Hrvatska vodila pravedan i obrambeni rat te istaknuo da je na žrtvama hrvatskih branitelja stvorena hrvatska država, što treba poštovati i cijeniti, ne samo kada se obilježavaju ovakve obljetnice.

Ratni zapovjednik postrojbe pukovnik Živko Mijić kazao je kako je 130. brigada, sudjelujući u najzahtjevnijim borbenim zadaćama, dala veliki doprinos obrani grada, dodavši kako se danas i dalje treba skrbiti o obiteljima poginulih, ali i pripremiti za obilježavanje, iduće, jubilarne 20. obljetnice osnutka brigade.

Sveta misa za poginule pripadnike brigade služena je u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox