Ugostitelji kreću u fiskalizaciju i neće zbog toga zatvarati objekte

Foto: Shutterstock

Ugostitelji obrtnici, članovi Hrvatske obrtničke komore (HOK), relativno su spremni za fiskalizaciju i kreću u to kako je i propisano s 1. siječnjem, pri čemu pozdravljaju jučerašnju najavu ministra financija Slavka Linića da će prvi mjesec primjene odnosno siječanj iduće godine biti vrijeme prilagodbe te da će inspekcije u tom smislu u ugostiteljstvu djelovati više edukativno, dok će represija za one koji se toga ne budu pridržavali krenuti s 1. veljačom, izjavio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. 

Neke najave da bi zbog fiskalizacije mogao biti zatvoren veliki broj ugostiteljskih objekta Ranogajec ne drži vjerojatnim ni realnim, pogotovo ne vjeruje da bi to bio glavni razlog zatvaranja jer je već sada prisutan problem slabije potrošnje, prometa i dohotka zbog čega se u ugostiteljstvu gube radna mjesta i zatvaraju objekti. Vrijeme dano ugostiteljima za prilagodbu fiskalizaciji na tragu je, kako kaže Ranogajec, i odgode te primjene koju su već prije zatražili iz Ceha ugostitelja HOK-a ocjenjujući da će zbog prilagodbe te troškova uvođenja ugostiteljima trebati više vremena.

Od ukupno oko 16.000 ugostitelja-obrtnika njih polovica ili oko 8.000 već je zatražilo i dobilo certifikat za fiskalizaciju od Fine, koji košta 300 kuna, a koliko zna ovih je dana na šalterima Fine došlo i do određenog zastoja u izdavanju tih certifikata jer ljudi zbog nepotpunih informacija nemaju spremne sve papire. Bez certifikata se ne može provesti fiskalizacija, pa Ranogajec vjeruje da ima još vremena i da će do kraja godine i ostali koji to trebaju uspjeti dobiti certifikat.

Napominje i da su troškovi softvera i hardvera (programa za povezivanje s Poreznom upravom, internet veza i same blagajne) za mnoge ugostitelje određena prepreka jer se kreću od tisuću pa i do pet i više tisuća kuna. Upozorava da se pripazi od koga se i što kupuje da se najjeftinije rješenje s vremenom ne pokaže najskupljim.

Dobrim ističe što je na tržištu prisutna velika konkurencija informatičkih tvrtki koje se time bave pa se i cijene spuštaju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox