Ukupni prihod Saponije u 2013. godini iznosi 681,5 milijuna kuna

  • Saponijini poslovni prihodi za lanjsku godinu rasli su za 7% u odnosu na 2012.
  • Saponia polovicu svojih prihoda ostvaruje izvozom, gdje u 2013. bilježi rast prihoda od 12,5% zahvaljujući otvaranju novih kanala prodaje

Saponia iz Osijeka, vodeća deterdžentsko–toaletna kompanija u regiji, ove godine obilježava 120. godišnjicu postojanja, a kompanija razloga za slavlje ima i zbog izvrsnih lanjskih poslovnih rezultata.

Unatoč tome što se Saponijino poslovanje odvijalo u kompleksnom i dinamičnom okruženju obilježenom nizom nepovoljnih gospodarskih kretanja, kompanija u 2013. ostvaruje poslovne prihode u iznosu od 672,8 milijuna kuna, što je rast od 7% u odnosu na 2012. godinu.

Damir Skender, predsjednik Uprave Saponije, zadovoljan je rezultatima te je istaknuo kako je rast od 2,4% u Hrvatskoj posebno značajan ako se uzme u obzir da je financijski volumen tržišta deterdženata široke potrošnje pao za 5% u odnosu na 2012.

"U izvozu, kojim ostvarujemo gotovo polovicu poslovnih prihoda, prošle je godine ostvaren rast od čak 12,5% prvenstveno zahvaljujući otvaranju novih kanala prodaje na tržištu Srbije te prilagođavanjem prodajnog portfelja zahtjevima tržišta. Protekla godina za Saponiju je bila bitna i zbog obilježavanja 45 godina Faks helizima, brenda koji je definirao noviju povijest kompanije i koji je, i danas, jedan od nositelja prihoda. Revitalizacija pasti za zube pod brendom Kalodont izazvala je brojne pozitivne reakcije na tržištu i potvrdila da je i tradicija bitan pokretač razvoja", objasnio je Skender.

Uprava Saponije poručuje kako je snaga te kompanije utemeljena u postojanosti i kvaliteti te snazi njezinih brendova. Valja istaknuti kako je Saponia povijest počela pisati prije 120 godina proizvodnjom krutog sapuna, kada je otvorena zanatska radionica za proizvodnju krutih sapuna.

"U tom smo duhu lani, u sklopu investicijskog programa vrijednog 2,6 milijuna eura, u rad pustili novu automatiziranu liniju za proizvodnju sapuna, a na tržište smo krajem godine lansirali nove sapune Lahor te potpuno novi brand B-Safe - liniju antibakterijskih sapuna za ruke i tijelo. Time smo na simboličan način obilježili ulazak u jubilarnu godinu u kojoj planiramo daljnji rast i jačanje tržišnih pozicija. S planiranom proizvodnjom od čak 10 milijuna komada, želja nam je potvrditi se kao najznačajniji proizvođač krutih sapuna u regiji", napomenuo je predsjednik Uprave Saponije Damir Skender.

Budući da najveći dio proizvodnje i prodaje Saponijinih proizvoda nose deterdženti i sredstva za čišćenje, ova je kompanija za svoju 120. godišnjicu postojanja osmislila i posebnu liniju proizvoda.

"Obuhvaćajući sve snažne brendove kao što su Faks helizim, Ornel, Nila, Likvi, Arf i Kalodont, cilj nam je povezati tradiciju i najnovije trendove na ovom području. Faks helizim obogaćen je novom formulom te sada svojom koncentriranom snagom osigurava izuzetne rezultate pranja", zaključio je Skender.

Uz brojne nove projekte i jasno definiranu poslovnu strategiju, u Saponiji vjeruju da će se pozitivni trend poslovanja nastaviti, ali i da će gospodarska kretanja u Hrvatskoj i regiji ići u pozitivnom smjeru. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox