Ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita?

Europska komisija objavila je mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP). Ulazak Hrvatske u EDP vjerojatno će biti formalno potvrđen 28. siječnja 2014. godine na sastanku ministara financija zemalja članica EU.Hrvatska bi prema preporukama Komisije, 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Korekcija proračunskog deficita, a prema pravilima EU treba biti obavljena u godini nakon što se potvrdi postojanje deficita, što bi u hrvatskom slučaju značilo 2015. godine. Komisija ističe da predlaže dulji rok za Hrvatsku budući da bi kraći rok tražio "prevelike strukturne napore", javlja HRT.

Komisija predlaže da se za poduzimanje učinkovitih mjera Hrvatskoj da rok do 30. travnja 2014. godine, to jest da objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.(PS/Z.R.)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook /LinkedI /Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox