Umjesto burze - "čekanje kod kuće"

Do kraja veljače ove godine iz Brodosplita će zbog smanjenog obima posla ukupno 286 radnika biti upućeno na "čekanje kod kuće" u trajanju od 30 dana, a po potrebi će to biti moguće i produžiti, priopćila je Brodosplitova služba za odnose sa javnošću.

Podsjeća se kako je od početka veljače do danas na čekanje bilo upućeno 85 radnika, te navodi da će do kraja veljače na čekanje biti upućena još 62 radnika i dodatnih 139 radnika iz ostalih društava Grupe Brodosplit - Tvornice dizel motora, Brodogradilišta specijalnih objekata i Armatura.

Ovakva je odluka donesena u skladu s odredbama zakona o radu i uz suglasnost radničkog vijeća splitskog brodogradilišta. Tom odlukom niti na jedan način nisu ugrožena prava radnika. Po pitanju naknada plaće za vrijeme prekida rada primjenjuje se za radnike najpovoljnije pravo te će im biti isplaćena mjesečna naknada u iznosu njihove prosječne plaće isplaćene tijekom protekla tri mjeseca, navodi se u priopćenju.

Iz Brodosplita objašnjavaju da se upućivanjem "na čekanje" radnika ne proglašava tehnološkim viškom niti se njegovo radno mjesto ukida. Kad počne gradnja novih brodova radnici će se postupno vraćati na posao. To će uslijediti nakon što Brodosplitu bude omogućeno potpisivanje novih ugovora, ističe se u priopćenju. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox