Unatoč sezonskom radu broj nezaposlenih i dalje raste

Unatoč sezonskom zapošljavanju, broj nezaposlenih na jučerašnji dan bio je za gotovo 3500 veći nego na kraju lipnja. Od 2000. ovakav je trend zabilježen još samo dva puta: 2009., u jeku najgore krize, te 2000., kada se broj nezaposlenih penjao prema 400 tisuća.  

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je jučer bilo 298.266 nezaposlenih, a na kraju lipnja posao je tražilo 294.877 nezaposlenih.

Ovo je posljedica gubitka radnih mjesta i zakočenoga gospodarstva, što je dodatno pojačano priljevom srednjoškolaca koji prvi put traže posao. U toj situaciji sezonsko zapošljavanje samo ublažava statistiku , objašnjava ministar rada Mirando Mrsić i najavljuje vruću jesen:

Sezonci će se vratiti u evidencije, nastavit će se gubiti radna mjesta, a tome treba pribrojiti i one maturante koji u jesenskom roku ne uspiju upisati fakultet.

U jesen će nezaposlenost, očito, još nabujati, a uz to se očekuje smanjenje broja zaposlenih koji uplaćuju poreze i doprinose. Bilo da je riječ o odlasku u mirovinu ili ukidanju radnih mjesta, šteta po sustav bit će znatna jer to znači da će omjer zaposlenih koji zarađuju kako bi financirali umirovljenike i nezaposlene i dalje rasti, piše jutarnji.hr(sh)

Foto:Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox