Unosan posao ta carina: Imaju luksuzne kuće, zemljišta, prodaju apartmane na moru...

Akcijom Carine i USKOK-a jučer je uhićeno 16 carinika, 6 graničnih policajaca i jedan državni inspektor zbog primanja mita i krijumčarenja robe u posljednjih 13 mjeseci. Očito je bilo riječi o vrlo unosnom poslu jer jedan od uhićenih, osim luksuzne kuće  Zaboku, ima još i niz apartmana na moru koje prodaje po solidnim cijenama, piše Jutarnji list.

 

Dotični carinik Milan G., u Novom Vinodolskom prodaje apartmane za 1.150 i 1.440 eura po kvadratnom metru, a na portalu nekretnine365.com dao je oglas za kupnju svih nekretnina na Kvarneru koje imaju neriješene imovinsko-pravne poslove. Ima tu svega - 2008. godine njegova je obitelj prodala oranicu kod Zagreba kako bi se na mjestu nje izgradila Ulica Stipana Vilova, na čemu su zaradili oko 50 tisuća kuna, a sam Milan G. navodno je već bio suspendiran zbog primanja mita, ali je na kraju ipak vraćen na posao.

Najtraženije zanimanje - carinik

I nije samo taj „Josef K.“ kriv. Jutarnji list piše da su među uhićenima i zagorski načelnik općine I.Š., gradski vijećnik krapinskog SDP-a, djevojka iz Krapine, vlasnik velike hacijende iz Gornjeg Jelenja, četvorica muškaraca iz Krapine, jedan iz Oroslavja te jedan iz Zaboka.
Kako tvrde neki Zabočani, u posljednje je vrijeme stanje na carini bilo dosta napeto, pa je čak bilo zabranjeno rukovati se s nekime kako se ne bi posumnjalo na primanje mita.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je da je akcija praćenja carinskih aktivnosti trajala godinu dana, no lokalno stanovništvo sve ovo smatra predizbornim trikom. Tvrde da se već dvadeset godina krade, i da se sada odjednom stvari rješavaju po kratkom postupku i „spektakularno“.
Jedan sugovornik iz špedicije tvrdi da se u tom poslu ne može raditi ako si pošten, jer će te jednostavno maknuti u onaj odjel gdje se ne može krasti. "Lokalci" također napominju da je posao carinika u Zagorju dugo bilo najtraženije zanimanje na koje se dolazilo i ostajalo isključivo mitom. (MJ)

 

Izvor: Jutarnji list, 5. svibanj 2011.
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox