Uvoz i izvoz porasli više od 3 %

Hrvatski robni izvoz u prvih pet mjeseci ove godine porastao je 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno ojačao 3,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od početka godine do kraja svibnja na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti gotovo 35,4 milijarde kuna, što je 3,5 posto više u odnosu prvih pet lanjskih mjeseci. Istodobno, uvoz je premašio 58,5 milijardi kuna, odnosno porastao je za 3,16 posto prema istom razdoblje prošle godine.

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni za prvih pet ovogodišnjih mjeseci pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 23,17 milijardi kuna, što znači da je bio 2,6 posto viši nego tijekom istog razdoblja lani. No, pokrivenost uvoza izvozom povećala se za 0,2 postotna boda - sa 60,2 posto krajem svibnja lani na 60,4 posto na kraju petog mjeseca ove godine. Hrvatski robni izvoz u ostale zemlje članice EU-a ukupno je od početka godine do kraja svibnja na godišnjoj razini porastao za 4,5 posto, na gotovo 24 milijarde kuna, dok je uvoz iz ostalih članica EU-a istovremeno povećan 4,4 posto, na više od 46,5 milijardi kuna. (PS/S.P, Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox