V. međunarodni vinski festival prošao u znaku humanitarstva

Međunarodni vinski festival, ove godine peti po redu, započeo je na najbolji mogući način, organiziravši humanitarnu večeru u sklopu koje se održala aukcija vina na kojoj je prikupljeno 80 tisuća kuna. Ista sredstva bit će donirana za potrebe financiranja nabavke medicinske opreme i namještaja Odjela za onkologiju, Klinike za dječje bolesti Zagreb.

 

Zanimljivosti humanitarne večeri sigurno je doprinio podrum Kutjevo koji je za ovu priliku iz svojih više stoljetnih podruma ponudio neka od najstarijih hrvatskih vina uopće, pinot crni iz 1954. i iz 1953. muškat otonel.
Uz podrume Kutjevo, listi darovanih vina predviđenih za aukciju pridružio se i Ured predsjednika Republike Hrvatske i to sa vinom Pošip iz 2008.godine, vinarije Smokvica.

Preostala dva dana festivala pružila su priliku za predstavljanje vina iz čitavog svijeta i Hrvatske te ostalih delicija koja su i uobičajeno njegov pratilac.
Među mnogobrojnim domaćim i inozemnim izlagačima na ovogodišnjem festivalu predstavili su se i neki od članova Union Des Grands Crus de Bordeaux. Naime, riječ je o jednoj od renomiranijih francuskih vinskih udruga koja okuplja vinare sa najznačajnijih vinogradarskih položaja (grand cru) regije Bordeaux. Jedna od zadaća udruge jest voditi permanentnu brigu o kvaliteti te promociji bordoških vina u svijetu. S obzirom na podatak da članovi udruge zajednički na prosječnoj godišnjoj razini prodaje ostvaruju oko 300 milijuna eura, svakako se može primijetiti opravdanost postojanja jednog takvog udruženja.

V. međunarodni festival vina održan ovog vikenda u Esplanadi predstavlja događaj koji slavi vino te promiče kultura stola, a osim spomenutog, organizator ima želju da festival predstavlja i značajan doprinos razvoju turizma i gospodarstva Hrvatske. (PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox