Vandoren: Hrvatska svakako ulazi u EU 2013.

Hrvatska će u Europsku uniju ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni preostale obveze, ponajprije onu o prodaji brodogradilišta, rekao je u utorak u intervjuu za Reuters Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj.

 

Vandoren je kazao da će Unija nastaviti pozorno pratiti kako službeni Zagreb reformira pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturira sektore brodogradnje i čelika, ali da do hrvatskoga ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obveza.

Datum 1. srpnja 2013. u pristupni ugovor upisan je bezuvjetno - rekao je Vandoren. Po njegovim riječima, odsad do hrvatskoga ulaska u Uniju Europska komisija može slati samo "upozoravajuća pisma" hrvatskim vlastima. Nadam se da se to neće dogoditi jer to u zemljama članicama neće stvoriti baš pozitivnu sliku o Hrvatskoj. Ne treba podcijeniti psihološki efekt pisma upozorenja - rekao je Vandoren.

No nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati "mnoge zaštitne mehanizme" bude li Hrvatska kršila načela unutarnjeg tržišta EU-a, rekao je Vandoren, ali nije htio govoriti o pojedinostima.

Europska komisija u utorak je u Bruxellesu istaknula kako očekuje da Hrvatska nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u vezi s restrukturiranjem brodogradilišta u poteškoćama te da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox