Virtualni intervju za posao: Kako se pripremiti?

Ako ste jedni od onih koji svakodnevno traže posao, jasno vam je da se isto dosta izmijenilo te da je sve manje potrebno izlaziti iz svog doma kako biste došli na intervju za posao. Naime, sve se može ''obaviti'' virtualno, uz pomoć jeftinih web kamera i alata za videokonferencije. Ukoliko još niste spremni za ovaj iskorak, portal mojposao.hr donosi savjete za dobru pripremu.

 

Svladajte tehnologiju

Ovakve vrste intervjua najčešće se obavljaju putem nekih programa s mogućnošću video poziva, a koji zahtijeva korisničko ime. Važno je da se pobrinete da vam korisničko ime ne bude primjerice ''slatkamala'', ''pivoljubac'' ili slični epiteti koji na mogućeg neće ostaviti dobar dojam. Slično je i s elektroničkom poštom koju pritom koristite. Najbolje bi bilo da vam korisničko ime bude ime i prezime, odnosno da bude služben.

Odjenite se

Iako se ne predstavljate ''u četiri oka'' vrlo je važno odjenuti se prilično. Na taj način osjećat ete samopouzdanje, osjećat ćete se profesionalnije, a to će definitivno utjecati na vaš cjelokupni nastup. Ne odijevajte se opušteno samo zašto vam telefonski i web-cam razgovor to dopušta. Ni ne pomišljajte na oblačenje odijela gore, a pidžame dolje jer biste mogli doći u neugodnu situaciju ako se budete morali dići po nešto tijekom razgovora.

Uredite prostor

U obzir treba uzeti pozadinu koja je vidljiva kada se komunicira video pozivom. Ne dopustite da osoba koja vodi intervju gleda u pozadini vaš nepospremljeni krevet. Smjestite se u prostor s neutralnim bojama ili još bolje u radni prostor koji ostavlja dojam ureda.

Maknite kućne ljubimce

Nije poželjno da vam se u tijeku intervjua mačka, pas ili drugi kućni ljubimac počne motati oko kamere ili oko nogu te vas na taj način ometa. Pobrinite se da je okruženje u kojem ćete voditi intervju bude tiho, što znači i isključivanje radio i televizijskih prijemnika.

Odaberite pravi kut

Najbolji je kut gledanja onaj s direktnim pogledom u lice. Ne ustručavajte se staviti i pokoju knjigu ispod laptopa kako biste prilagodili visinu svoje kamere. Osim položaja valja voditi računa i o svjetlosti koja će ostaviti pravi dojam. Ukoliko sjednete ispred prozora s kojeg dolazi svjetlost, slika će biti mutna, dok će svjetlo sa strane ostavljati sjene. Najbolja je opcija prigušiti svjetlo i postaviti ga ispred stola. (SJ)

 

Izvor: www.mojposao.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox