Vlada prihvatila izmjene zakona o prometnoj sigurnosti

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se taj zakon usklađuje s odlukom Ustavnog suda o ukidanju odredbe članka 199. kojim je bilo predviđeno da se vozač kažnjava ako počini neki drugi prometni prekršaj i za vožnju s koncentracijom alkohola do 0,5 promila.

 

Budući da je tolika koncentracija inače dopuštena, ustavni je sud ukinuo odredbu s obrazloženjem da kumulativno kažnjavanje nije u skladu s Ustavom, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Isto tako, ustavni sud u odluci predlaže da međunarodna vozačka dozvola vrijedi tri umjesto dosadašnjih pet godina, dodao je.

 

Vlada je također prihvatila izmjene zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je kako se time osigurava dodatan i pojačan nadzor sredstava političkih stranaka i pojedinaca koji imaju ulogu u političkom životu ne samo tijekom predizbornih kampanja nego i u ostalo vrijeme.

Ministar uprave Davorin Mlakar napomenuo je kako je izmjena rezultat konačnih pregovora s Europskom komisijom koja je zatražila pojačan nadzor financiranja stranaka i pojedinaca i tijekom godine, odnosno i onda kad nije vrijeme izbora. (Hina/DK)

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox