"Vlada se ponaša kao da je Hrvatska dioničko društvo, a ona ima većinski paket dionica"

Čelnici sindikalnih središnjica kritizirali su Vladu Zorana Milanovića jer izbjegava socijalni dijalog i partnerstvo, a pogotovo potpredsjednika Radimira Čačića kojem su zamjerili bahatost i uvrede na račun sindikalnih predstavnika.

Na skupu koji je trebao odgovoriti na pitanje jesu li sindikati zadovoljni ili razočarani politikom nove Vlade, sindikalni čelnici uglavnom su se žalili da ih Vlada ne shvaća ozbiljno, a Čačić se prema njima bahato ponaša, dok je analizi Vladine politike posvećeno malo prostora.

Vlada se ponaša kao da je Hrvatska dioničko društvo, a ona ima većinski paket dionica, pri čemu uopće ne uvažava socijalne partnere, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.Nedostatak komunikacije, uvrede i izbjegavanje kolektivnih pregovora pokazuju želju vladajućih da Hrvatsku pretvore u "trgovačko društvo u kojem će oživjeti promašene modele javno-privatnog partnerstva", kaže Sever.

"Čačić nije poslodavac"

Slično misli i čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel - Vlada doživljava Gospodarsko-socijalno vijeće isključivo kao formu, a Čačić se prema sindikalcima ponaša kao poslodavac u svojem privatnom poduzeću. Čačić mora shvatiti da više nije poslodavac i ne može se tako bahato odnositi prema sindikalnim predstavnicima i građanima, kaže Novosel.

Što se tiče Vladine politike, Novosel je ocijenio kako je dosad ispunjeno samo jedno predizborno obećanje - ono o ukidanju povlaštenih saborskih mirovina, dok su u vezi ostalog sindikalci vrlo nezadovoljni.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je da Vlada dosad nije učinila ništa za gospodarstvo i spašavanje radnih mjesta, te se požalio na rezultate nedavnog istraživanja koje je pokazalo da radnici sve manje vjeruju sindikatima i njihovim vođama.

Nije li licemjerno da oni koji nisu članovi sindikata kritiziraju i smiju se sindikatima, a ujedno koriste pogodnosti koje su im osigurali sindikati, poput kolektivnih ugovora, kazao je Jakuš. (Hina/jk) 

 

Foto: Pixsell

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox