Vlasnik Park Plaze kupuje Arenaturist

Hotelska kuća Arenaturist prelazi u ruke novog vlasnika, nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels N.V. koji je pak dio grupacije PPHE Hotel Group, a ona posjeduje licencu Park Plaza Hotels&Resorts u 56 država, uključujući i Hrvatsku.

Transkacija koju se procijenjuje na 40 milijuna eura obavljat će se unutar grupe, a uključuje prelazak udjela od 74,15 posto dionica istarske tvrtke iz ruke u ruku. Na koncu će Arena Turist poslovati pod okriljem PPHE. Nizozemci transakcijom žele povećati udio u kompaniji i u nju uvući dva institucionalna partnera. Ponuda za preuzimanje dionica mogla bi biti unosna za državu koja drži 1,95 posto dionica u tvrtki s kojima nema nikakav utjecaj, ali od kojih može utržiti 13,83 milijuna kuna.

Dva obvezna mirovinska fonda također imaju dobru poslovnu priliku jer u Arenaturist ulaze po povlaštenim uvjetima. Dok će Nizozemci svim dioničarima plaćati cijenu od 325 kuna po dionici, mirovincima, AZ-u i PBZ CO-u, omogućili su dogovor po kojem dionicu moraju platiti 285 kuna. 

Drugi najveći postojeći dioničar u Arenaturistu je Nenad Bakić koji drži 2,38 posto tvrtke, a njegov udio vrijedi 16,88 milijuna kuna. U nizozemskoj tvrtki očekuju da će transakcija završiti do 13.travnja ove godine, a čini se da imaju velike planove s domaćom turističkom tvrtkom.

"Preuzimanje dodatnih dionica u Arenaturistu otvara mogućnost ubrzanja rasta Park Plaza brenda u središnjoj i istočnoj Europi, Ovo je uzbudljiva vijest i za PPHE i za Arenaturist"– izjavio je Boris Ivesha, čelni čovjek nizozemske grupe u priopćenju na londonskoj burzi.

Na tržištu se "šuška" da se mogu očekivati pojačane investicije te da bi upravo Arenaturist mogla biti polazišna točka nizozemskih akcija u ovom dijelu Europe.

Kompanija upravlja sa sedam hotela, šest apartmantskih naselja i osam kampova, a lani je poslovala s EBITDA od 122 milijuna kuna te oko 395 milijuna kuna prihoda. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox