Vodeće tehnološke tvrtke u regiji predvodi Telekom Srbija

Među vodećim tvrtkama u Adria regiji nalazi se sedam telekomunikacijskih tvrtki i dvije tehnološke. Na čelu se nalazi Telekom Srbija koja se zahvaljujući prihodima od 1175,5 milijuna eura nalazi na jedanaestom mjestu ljestvice. Slijedi ga Hrvatski Telekom (12 mjesto) s prihodima od 1.160 milijun eura. Telekom Slovenije se nalazi na na 15. mjestu, hrvatski Vipnet nalazi se na 24. mjestu, srpski Telenor 43. mjesto, BH Telekom se nalazi na 57. a makedonski na 59. mjestu, piše Večernji list.

M-SAN grupa predstavlja tehnološki sektor koja se nalazi na 75. mjestu a srpski Comtrade nalazi se na 99. mjestu vodećih tvrtki u regiji.

Tvrtke u telekomunikacijskom sektoru u pravilu su zabilježile pad prihoda, iznimka je jedino Telekom Srbija koji bilježi rast prihoda ali dobit i ove tvrtke se značajno smanjila. Lošiji financijski rezultati hrvatskih telekomunikacijskoh operatera rezultat su pad mjesečne potrošnje po korisniku i krizni porez.

M-SAN grupa je u 2009. godini zabilježila pad prihoda od 17 posto u usporedbi s podacima iz 2008. godine.

Trendovi na tržištu pokazuju spajanja i preuzimanja.  Nakon preuzimanja Combisa Hrvatski Telekom ima mogućnost pružanja novih usluga i sinergiju svog poslovanja. Prilike u telekomunikacijskom sektoru velikim dijelom ovise o regulatornim aktivnostima. Slovenija i Hrvatska imaju najrazvijenije zakone.

Još jedan od trendova koji se uočava je smanjenje kapitalnih ulaganja telekomunikacijskih tvrtki, korporativno restrukturiranje i smanjenje operativnih troškova u cilju stabilizacije poslovanja. (J.K)

Izvor: Večernji list, 23.rujan 2010., str.36

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox