WikiLeaks blokiran, ali ipak prekasno...

Internetska stranica WikiLeaks objavila je u nedjelju na svom Twitter profilu da je izložena 'cyber' napadu, koji joj priječi objavu desetaka tisuća povjerljivih američkih diplomatskih brzojava, no unatoč tome pet svjetskih medija, koji su unaprijed dobili pristup tim dokumentima, počeli su objavljivati izvatke iz njih na svojim web stranicama.

 

Među onima koji su objavili članke, izvatke ili popis povjerljivih dokumenata iz diplomatske prepiske State Departmenta, koja datira od 2006. do veljače ove godine, su dnevni listovi The New York Times, The Guardian i njemački tjednik Der Spiegel. Brzojavi koje je pribavio WikiLeaks osvijetlili su tajne diplomatske kanale - naslov je članka u The New York Timesu, koji ističe da "četvrt milijuna povjerljivih diplomatskih brzojava daje uvid bez presedana u pogađanja koja se odvijaju u veleposlanstvima diljem svijeta, okrutno iskrena stajališta o stranim čelnicima, i otvorene procjene nuklearnih i terorističkih prijetnji".

NY Times ocjenjuje kako prepiska pokazuje da gotovo desetljeće nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. "duboka sjena terorizma i dalje dominira u odnosima SAD-a sa svijetom". Dokumenti govore o naporima Obamine administracije da zaustavi nuklearni program Irana i mogući udar Izraela na Iran, da nađe pouzdanog partnera u Pakistanu za borbu s Al Qaidom, kako se nosi s rastom Kine i povlačenjem Rusije od demokracije.
List citira i brojne dokumente, primjerice, spominje kako su američki diplomati u pritisku na strane zemlje da prihvate dio zatočenika iz Guantanama činili sve kako bi ishodili dogovor. Sloveniji je rečeno da uzme zatočenike ako želi sastanak s predsjednikom Barackom Obamom, dok su Kiribatiju nuđeni milijuni dolara da primi kineske zatočenike (Ujgure) - navodi list. Slovenija do danas nije prihvatila zatočenike iz Guantanama, iako je to navodno trebala biti cijena pozivnice za posjet premijera Boruta Pahora Bijeloj kući.

 

Hrvatske nema u dokumentima?

 

NY Times u svom opširnom napisu ne spominje ni jedan dokument koji je vezan uz diplomatsku prepisku iz Hrvatske, dok Der Spiegel donosi svojevrsnu kartu objavljenih dokumenata, koja potvrđuje da postoje i oni koji su vezani uz Hrvatsku, ali list se ne spominje njihov sadržaj. Der Spiegel ističe kako 251,000 dokumenata State Departmenta, od kojih su mnogi tajna izvješća veleposlanstava diljem svijeta, "pokazuje kako SAD nastoji sačuvati svoj utjecaj u svijetu", ocjenjujući da se radi o velikom udarcu za vanjsku politiku SAD-a. Nikada u povijesti jedna svjetska velesila nije izgubila nadzor nad tolikom količinom svojih tajnih dokumenata, ističe njemački tjednik.

NY Times navodi kako među 251,287 dokumenata koje je dobio na uvid od WikiLeaksa, mnogi nisu povjerljivi, a ni jedan nije označen sa "strogo povjerljivo". Oko 11,000 dokumenata nosi oznaku "povjerljivo", a 9,000 oznaku "noforn", što znači da je materijal preosjetljiv za davanja na uvid stranim vladama. Oko 4,000 dokumenata nosi obje oznake - "povjerljivo" i "noforn". (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox