WikiLeaks priprema tužbu protiv Vise i Mastercarda zbog blokade donacija

WikiLeaks će u četvrtak podnijeti tužbu Europskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija, rekao je odvjetnik tvrtke.

 

Još dvije tužbe, jedna u Danskoj, a druga na Islandu, trebale bi slijediti u rujnu kako bi WikiLeaks dobio povrat nekoliko desetaka milijuna eura koje je mogao dobiti da mu kartičarske kuće prije sedam mjeseci nisu uvele blokadu, rekao je odvjetnik Svein Andri Sveinsson. U ovom slučaju imamo tri bojna polja. Jedno u Bruxellesu, jedno u Danskoj i jedno na Islandu - istaknuo je.

Pred Europskom komisijom WikiLeaks i islandska tvrtka za prikupljanje sredstava DataCell žalit će se zbog "zloporabe dominantnog položaja" i "kršenja europskih pravila tržišnog natjecanja", rekao je Sveinsson, istaknuvši da Visa i MasterCard posjeduju 96 posto kartičarskog tržišta u Europi.

Ako se ništa ne promijeni, tužba će biti podnesena u četvrtak - rekao je odvjetnik. Visa i MasterCard ne mogu odlučiti suspendirati plaćanja bez opravdana razloga. Mnogi misle da je WikiLeaks piratska stranica, no to je medij kao i drugi, koji ponekad dobija povjerljive informacije koje procure. To nisu pirati i nisu odgovorni za curenje informacija - dodao je. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox