"Za riječko brodogradilište 3. maj ima nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih ponuđača"

Za riječko brodogradilište 3. maj ima nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih ponuđača, izjavili su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić nakon današnje sjednice Vlade, ističući da će Vlada pokušati naći nove kupce prema postojećem natječaju.

Imamo nekoliko vrlo ozbiljnih ponuđača, i domaćih i stranih, a njihova ćemo imena objaviti čim budemo spremni, kazao je novinarima Čačić.

Što se tiče jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu, na kojem je bila njegova zamjenica Tamara Obradović Mazal, Čačić je rekao da Vlada nije dobila nikakvo upozorenje, već je stajalište Europske komisije da je Vlada "vrlo odgovorno pristupila razriješenju problema" s restrukturiranjem brodogradilišta.

"Teška rana" proračuna

Ministar financija Slavko Linić smatra kako pronalaženje novih kupaca nije "nemoguća misija". Vlada je odredila rok od 90 dana, što znači da smo razmotrili sve mogućnosti i da su potrebni dodatni razgovori i pripreme, dodao je Linić. Saniranje brodogradnje i dalje će predstavljati ogroman teret za državni proračun, kaže Linić, jer plan restrukturiranja s novim vlasnikom znači i dodatne novce za sva brodogradilišta.

Brodogradilišta su postala "teška rana" u 20 godina samostalne Hrvatske, koja se mora podmiriti iz proračuna. To ne znači da treba staviti ključ u bravu nego treba završiti proces restrukturiranja, a to znači bitku za radna mjesta i odgovornost prema radnicima koji neće zadržati posao, kao i bitku za modernizaciju brodograđevne industrije, rekao je Linić.

Vlada je na svojoj sjednici 22. ožujka odlučila da se splitsko brodogradilište prodaje samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Brodotrogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. (Hina/jk) 

 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox