Zagreb će na rasvjeti uštedjeti 137 milijuna kuna

Tisuću rasvjetnih tijela u parkovima uskoro bi trebalo biti zamijenjeno LED svjetiljkama što će donijeti uštedu od 137 milijuna kuna za deset godine, piše vecernji.hr

Rasvjeta u gradskim parkovima svake godine Zagreb košta 28,009.146 milijuna kuna što je iznos koji se izdvaja za račune i redovito održavanje rasvjete na Bundeku, Jarunu, Maksimiru i drugim parkovima. Kako je štednja prisutna sa svih strana tako su i ovom segmentu nužne značajne uštede pa se planira da će se zamjenom postojećih svjetiljki modernim i jeftinim LED svjetiljkama za deset godina uštedjeti 137,735.110 kuna.

Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za postavljanje 20 tisuća LED svjetiljki u parkovima. Godinu dana nakon postavljanja ušteda bi  bila od 6,755.635 kuna jer bi se tada izdvajalo 21.253,511 kuna. Ali to je tek manji dio ukupnog sustava javne rasvjete jer u Zagrebu postoji 120 tisuća rasvjetnih tijela čijom bi se zamjenom novih i jeftinijih LED svjetiljki za jedno desetljeće uštedjele stotine milijuna kuna.  Uz sve tu je i desetogodišnja garancija LED rasvjete koja smanjuje troškove održavanja sa 11 na 1,5 milijuna kuna na godinu.

Sve se svjetiljke moraju ionako zamijeniti do 2016. godine, prema naputcima Europske unije. Moramo LED rasvjetu ukomponirati. Oponenti LED rasvjete tvrde da je preoštar prelazak svjetla i sjene, pa je uputno da ih testiramo prije nego ih postavljamo na cesti. Garnitura ljudi koji predstavljaju snažne tvrtke, prije svega njemačke, bit će glavni pobornici negiranja učinkovitosti novog sustava, no smanjivanje električne energije za 75 posto dovoljan je argument – kazao je sugovornik iz gradske uprave. Međutim, prednosti LED svjetiljki nisu samo financijske naravi. Naime, kako napominje sugovornik, u nove svjetiljke mogle bi biti implementirane i nadzorne kamere te uređaji za mjerenje kakvoće zraka. (HT)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox