Zagreb ugostio svjetske stručnjake za brendiranje na Brend Forumu 2024.

Brend je autentičnost, emocionalna povezanost, identifikacija. Brend je znanje i strategija, uključujući sve elemente koji su ključni za integraciju u sve aspekte poslovanja radi postizanja dugoročnog uspjeha na tržištu.


Brend ne počiva na slučajnosti, nego ustrajnom i promišljenom radu i pristupu više razina, poruke su s uspješno održane međunarodne konferencije Brend Forum 2024, powered by Capital Partners, koji je okupio više od 220 sudionika iz cijelog svijeta i koji je pružio  jedinstvenu priliku za razmjenu najnovijih znanja i strategija u području brendova i brendiranja.

Konferencija, održana u petak 21. lipnja u zagrebačkom Hotelu Academia pod motom „SVE JE BREND. ILI TO ŽELI BITI!“, istaknula se iznimno bogatim cjelodnevnim programom, privukavši čak 38 govornika iz devet zemalja, uključujući Kimberly A. Kociencki, predsjednicu Uprave SPLICe-a, Alisdaira Graya, izvršnog direktora Europske Franšizne Federacije (EFF), Ivara Scheersa, zamjenika Veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, glavne direktorice operacija The Bridge kompanije iz Saudijske Aradbije, Dinu Selimovića, savjetnik ministra vanjskih poslova BIH…

Na samom otvorenju konferencije, Darko Buković, direktor Brend Foruma 2024 i autor koncepta te osnivač i glavni urednik prvog poslovnog radija Poslovni FM, posebno je istaknuo da je Forum  izvanrednu priliku za učenje od vodećih svjetskih stručnjaka, međusobno umrežavanje, a suština brenda je emocija, dodajući da proizvodi nastaju u tvornicama, brendovi u glavama.

Tehnologija je dodatno ubrzala percepciju, ali i dalje će brend ovisiti o dugoročnom nepotpisanom ugovoru o povjerenju s primateljem, istaknuo je Buković

Igor Čičak, predsjednik Uprave Provectus Capital Partnersa, predstavio je konkretne primjere okrupnjavanja kroz 4 grupe, odnosno  strategiju, razloge te odluke na temelju kojih unutar grupa ostaju djelovati tvrtke i brendovi koji su se već dobro etablirali na tržištu.

Forum je izvanredna prilika za učenje od vodećih svjetskih stručnjaka, međusobno umrežavanje i upijanje novih znanja temeljem primjera drugih, istaknuo je Čičak.

Vrsni govornici iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Belgije, Nizozemske, Saudijske Arabije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije, kroz 8 uvodnih predavanja i četiri panela, prisutnima su na konkretnim primjerima pobliže objasnili pojedine segmente i savjete brendiranja i kako se ono provodi u praksi. Dotaknuli su se ključnih tema kao što su utjecaj digitalizacije i umjetne inteligencije na promjene ponašanja potrošača, značaj neurobrendinga te strategije licenciranja i franšizinga. Poseban naglasak bio je na važnosti brenda i emocionalne povezanosti,  naglašavajući elemente koji su ključni za integraciju u sve aspekte poslovanja radi postizanja dugoročnog uspjeha na tržištu. Zanimljivo je bilo čuti i tko su pobjednici u bitci brendova na hrvatskom i regionalnom tržištu te više nego aktualnu temu o loyalty programima, odnosno kako pratitelje pretvoriti u fanove. Nije izostao ni razgovor o osobnom brendu i brendingu, odnosno kako prodati sebe i koliko je to stvarnost, a koliko mit.

Vrijedna saznanja o licenciranju proizvoda među svjetskim brendovima dodatno je obrazložila jedna od najprominentnijih govornica, Kimberly A. Kociencki, predsjednica Uprave SPLICe-a, jedne od najvećih asocijacija na svijetu za licenciranje proizvoda, svojevrsnog think-tanka s najboljim praksama za za davatelje licenci robnih marki. Okupljenih više od 500 svjetskih brendova u 50 industrijskih sektora ostvaruje godišnje više od polovine svih svjetskih prihoda u retailu od licencinga (u članstvu su P&G, Ferrero, Michelin, Coca-Cola, Danone, Philips, Kodak, Mondelez, McDonalds, Under Armour, Unilever, Amazon, Zippo, Monster.. itd).

Naša zajednica okuplja licencirane stručnjake koji dijele najbolje prakse za zaštitu, promociju i unaprjeđenje integriteta brendova putem licenciranja. Licenciranje je duboko ukorijenjeno u odnosima, a SPLiCE je kompanija predana izgradnji kvalitetnih partnerskih odnosa. Zaštitni znak, kao primjer, osigurava standardiziranu kvalitetu koja štiti potrošače od moguće zabune o podrijetlu proizvoda. To znači da kada uživam u ispijanju Coca-Cole, očekujem da će imati karakterističan okus Coca-Cole. Također, dan uoči konferencije vodila je iznimno posjećenu radionicu Master Workshop o licenciranju i franšizingu, pružajući sudionicima dublji uvid u ključne aspekte brendiranja, s mnoštvom primjera.

Uz to, jedan od ključnih trenutaka Brend Foruma 2024 bila je svečana ceremonija dodjele prvih Brand Leader nagrada 2023. najboljim korporativnim brendovima prema ocjeni stručnog žirija, na čelu s prof. dr. sc. Tihomirom Vraneševićem.  

Laskave nagrade su pripale Končaru, Ledu, Podravci, JGL-u, Krašu, i  Zvijezdi.

Brend Forum 2024 pružio je prisutnima duboki uvod u suvremene strategije brendiranja kroz inspirativne priče, stručne analize i interaktivne rasprave. Sudionici su zajedno istražili ključne izazove i mogućnosti koje oblikuju budućnost brendova u globalnom kontekstu. Shodno tome, konferencija je obogatila razumijevanje brendova kao vitalnih poslovnih entiteta te potaknula nova partnerstva i ideje za daljnji razvoj brendova širom regije. PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox