Zagrebački gradski oci: Tonemo kao brod, ali s dostojanstvom

Zagrebački gradski proračun u prvoj polovici 2011. manji je za osam posto od planiranog, a unatoč objašnjenju iz gradske uprave da su razlog tome negativni gospodarski trendovi, većina zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini to je pripisala lošem upravljanju i krivoj raspodjeli gradskog novca.

Problemi svih problema su u prihodima, a posebno zabrinjava pad poreznih prihoda na što Grad ne može utjecati, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i dodao da jedino što oni mogu poduzeti jest da gradski rashodi ne budu veći od prihoda pa u gradskoj upravi razmišljaju "o mjerama obustve nekih izvršenja proračuna".

Izvijestio je da je gradski proračun, planiran na godišnjoj razini od 6,85 milijardi kuna, u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od 3,035 milijardi što je za osam posto manje od planirane svote, a manje za 265 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani zbog nepovoljnih gospodarskih trendova i daljnjeg pada BDP-a.

"Kao djeca koja se svađaju"

Tonemo kao brod, ali s dostojanstvom jer barem brojke nisu u disbalansu kao što je to bio slučaj ranijih godina, kazao je HSLS-ov zastupnik Velimir Srića te naglasio da se sve manje investira i daje sve manje usluga, a grad ima sve više problema.

Pročelnik Kojić je zaključio kako su u Gradu kao djeca koja se svađaju, a roditelji u tome uživaju i to je ono što treba promijeniti, a potom su zastupnici većinom glasova prihvatili polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna kako i izvješće o preraspodjeli sredstava premda je bilo zamjerki da bi se preraspodjele od 200 milijuna kuna zapravo mogle računati kao rebalans. (Hina/jk)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox