Zamjena teza: Došli smo do izjednačavanja antifašizma i fašizma?

IDS-ov zastupnik Damir Kajin danas je na press konferenciji u Pazinu komentirao sve češća prozivanja antifašista te potragu za masovnim grobnicama iz 2. svjetskog rata, rekavši da se sve radi u predizborne svrhe te da je cilj svega izjednačiti antifašizam i fašizam, protiv čega treba ustati, piše glasistre.hr.

 

Kajin je dodao i da se zapravo želi suditi antifašističkom pokretu te da se želi potvrditi Tuđmanova teza da je NDH bila volja hrvatskog naroda i da su crveni srušili državu pa se 40 godina živjelo u tamnici naroda zvanoj Jugoslavija.

Podsjetio je vlast da su Manolić i Boljkovac stvarali HDZ i da je Manolićevim djelovanjem na njeno čelo doveden Tuđman, da su oni bili čelni ljudi stranke i hrvatske države. Zato Kajin postavlja pitanje: jesu li zločinci bili na čelu pokreta za hrvatsku neovisnost?

Također priznaje da je zločina bilo i u ratu i poslije Drugog svjetskog rata, ali dovođenjem u pitanje cijelog NOB-a može se zapitati i kako je bivša Jugoslavija došla do Istre, Rijeke i Zadra, tvrdi.

Kada je Josip Broz Tito išao u Egipat, zaposlio je pola jugoslavenske građevinske operative na gradnji Asuanske brane, dok se premijerka Kosor blamira moleći predsjednika Mubaraka da gradi željezničku prugu Rijeka-Zagreb - kaže Kajin.

Na presici su bili prisutni i Miljenko Benčić, potpredsjednik SAB-a Hrvatske, te Tomo Ravnić, predsjednik istarskih antifašističkih boraca.

Ravnić je Karamarkovu izjavu da su jame produkt komunističkih zločina nazvao opasnom. Tvrdi da je ovdje riječ o revidiranju povijesti, čemu se oštro protivi. U danima bezvlašća u Istri počinjene su i određene osvete. Toga je bilo. To se u ratu koristi. To je život - kaže Ravnić.

Benčić je posebno govorio o značaju Pazinskih rujanskih odluka iz 1943. o priključenju Istre matici zemlji: Ne skrivamo ništa što se desilo u Istri. Svi oni koji su pred prijekim ratnim sudovima osuđeni kao ratni zločinci, njih 286, 1943. završilo je u fojbama, a njihova su imena objavljena u talijanskom tisku krajem iste godine. U osam dana Rommelove ofenzive samo u hrvatskoj Istri je ubijeno 2.500 ljudi. Djecu su ubijali pred roditeljima. Na spomeniku u Kresinima, kao i na drugim spomenicima, su imena djece i od jedne i pol ili dvije godine.

Kajin je zaključio da treba znati istinu, ali da treba suditi pojedincima za zločin, a ne cijelom pokretu. (MJ)

 

Izvor: www.glasistre.hr
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox