Zamjena za beneficirani staž pomoraca - odlazak u mirovinu sa 60 godina

Novi Pomorski zakonik čiji će prijedlozi izmjena biti na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, između ostalog dozvolit će pomorcima odlazak u mirovinu sa 60 godina starosti, s obvezom bar 15 godina radnog staža, no Mario Babić, državni tajnik za more, kaže da je sretan što su i to dobili, piše novilist.hr.

 

Pomorci su tražili beneficirani radni staž, što im nije pošlo za rukom, pa tako neće biti u istoj kategoriji s vatrogascima, policajcima i svima koji obavljaju naporne i opasne poslove. U Zagrebu su vođeni pregovori s Ministarstvom financija, prije svega oko poreza za brodare, jer bi se po novom zakonu, on trebao obračunavati prema nosivosti brodova. Bilo je riječi i o olakšicama koje će se brodarima propisivati za ukrcaj vježbenika i kadeta na vozilima u floti.

Inače, hrvatska flota, prenosi novilist.hr, ima ukupno 167 brodova u međunarodnoj plovidbi, prosječne starosti 9,5 godina i ukupne nosivosti 3,27 milijuna dwt-a. Nadalje, 13.206 hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi bilo je u sustavu plaćanja poreza i doprinosa od čega je njih 12.387 (94 posto) bilo oslobođeno plaćanja poreza na dohodak, većina jer su imali više od 183 dana plovidbe. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox