Zašto i kako pospješiti prelazak na održivo poslovanje

Istraživači SDA Bocconi Sustainability Laba intervjuirali su preko tisuću malih i srednjih poduzeća kako bi istražili njihov pristup održivosti


Mala i srednja poduzeća, iako su srž europskih ekonomija, istovremeno su posebno osjetljiva na izazove koji prate velike promjene kao što su javnozdravstvene ili geopolitičke krize, a posebice one koje dolaze s neumoljivim klimatskim promjenama. Ono što može malim i srednjim poduzećima pomoći u osiguranju opstanka je integracija održivog pristupa poslovanju prema ESG modelu s razmotrenim okolišnim, društvenim i upravljačkim učincima i rizicima. U prelasku na održivo poslovanje malim i srednjim poduzećima podršku može pružiti cijeli ekosustav u koji su uključeni donositelji odluka, financijski sektor, ali i akademska zajednica. Navedeno je samo dio zaključaka drugog izdanja Bijele knjige SME EnterPRIZE, zajedničkog projekta Generali Grupe i poslovne škole SDA Bocconi, fokusiranog upravo na europska mala i srednja poduzeća. Istraživači SDA Bocconi Sustainability Laba intervjuirali su preko tisuću malih i srednjih poduzeća i istražili njihov pristup održivosti.

Zaključci istraživanja SDA Bocconi Sustainability Laba

  • 41 posto vlasnika MSP-ova koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo je da su već uspostavili strategiju održivosti ili da će to učiniti u bliskoj budućnosti.
  • 43 posto njih izjavilo je da nemaju nikakav plan za uspostavu zelenih i društvenih poslovnih praksi

Ostvarenje ciljeva održivog razvoja zajednička je odgovornost. Naime, posljednje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) utvrdilo je da bi se cilj zagrijavanja od 1,5°C prema Pariškom sporazumu trebao postići tako da globalne emisije stakleničkih plinova dosegnu vrhunac najkasnije do 2025. godine i smanje se za 43% do 2030. godine. A s obzirom na to da institucionalne, organizacijske i individualne prepreke sprječavaju mala i srednja poduzeća u usvajanju strategija održivosti, Bijela knjiga posebno ističe važnost podrške i poticanja MSP-ova na integraciju ekoloških i društvenih aspekata u strategije i poslovanje.

Osim posvećenosti ostvarenju ciljeva održivog razvoja, tvrtke koje su usvojile formalizirani pristup održivosti, s planiranjem i provedbom inicijativa u području zaštite okoliša - uključujući ulaganja u čistu i obnovljivu energiju, projekte energetske učinkovitosti te štednju, ponovnu uporabu ili recikliranje materijala potvrdile su da su postigle brojne koristi, uključujući poboljšanu reputaciju, konkurentske prednosti i ekonomske koristi.

Bijela knjiga posebno ističe značaj ranog ulaganja MSP-ova u održivost jer ih to bolje pozicionira za suočavanje s kompleksnim okolnostima, prepoznavanje i iskorištavanje novih prilika te učinkovito upravljanje rizicima.

Prednosti implementacije održivih praksi u poslovanju

poboljšana reputacija, konkurentske prednosti, ekonomska korist

dijalog s dionicima, učinkovitost, tržišni udjel i pristup novim tržištima

Strateška inicijativa SME EnterPRIZE

Kako je istaknuto, da bi se ostvarili ciljevi održivog razvoja, odnosno pružila podrška i malim i srednjim poduzećima u tom prijelazu, ključna je suradnja donositelja politika, institucija, velikih kompanija, financijskog sektora te akademske zajednice i istraživača koji trebaju zajednički raditi na osmišljavanju poticaja, pojednostavljivanju regulatornih okvira, pružanju podrške inicijativama malim i srednjim poduzećima te olakšavanju njihovog pristupa financijskim resursima.

Upravo s tim ciljem Generali Grupa pokrenula je i stratešku inicijativu SME EnterPRIZE koja u prvi plan stavlja heroje održivosti - mala i srednja poduzeća koja su u svojim poslovnim aktivnostima implementirali značajne inicijative održivosti te predstavljaju inspirativne modele za druge poduzetnike. Ugrađena u strateški plan Generali Grupe "Lifetime Partner 24: Driving Growth", inicijativa SME EnterPRIZE promiče uključiviju i zeleniju ekonomiju u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU.

Zahvaljujući tome, osim razmjene primjera dobrih praksi, i mala i srednja poduzeća imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade te promovirati svoj poslovni model na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Naime, i ove se godine, do 4. lipnja 2023., na natječaj SME EnterPRIZE mogu prijaviti mala i srednja poduzeća koja su ujedno i klijenti Generali osiguranja ili Privredne banke Zagreb te članovi udruge Glas poduzetnika. U sklopu kategorija "Zajednica" i "Okoliš" nagradit će se najbolje održive prakse, odnosno ona poduzeća koja skrbe o održivosti poslovanja i odnosu s dionicima te su fokusirana na dobrobit zajednice i okoliša. Najbolje održiva poduzetnička praksa iz Hrvatske, koja će se potom proglasiti između pobjednika kategorija, bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023. Otvorite put vlastitoj priči o održivom uspjehu i prijavite se na natječaj SME EnterPRIZE ovdje. PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox