Zbog čega će radnici Gredelja završiti na ulici?

Zašto će 700 radnika završiti na burzi? Zato što su direktori htjeli urede od 100 kvadrata s tuševima, tajnice koje imaju svoje tajnice, 20 vozača limuzina..., piše tjednik Globus u tekstu pod naslovom Istina o Gredelju.

Tjednik piše kako je 1400 radnika ovog državnog giganta danas praktično na cesti, u strahu od gubitka posla, i to u državnoj firmi za koju su im još donedavno govorili da posluje kao bubreg u loju.

Uostalom, zašto im ne bi vjerovali kad je tvornica preseljenjem na novu lokaciju u Vukomercu dobila modernizirane proizvodne hale, restoran sa 700 sjedećih mjesta za radnike, veliku, staklenu upravnu zgradu izgrađenu od najskupljih i najboljih materijala te golemo zemljište od kojeg dobar dio, jer im ne treba, mogu i prodati. U realizaciji je bilo i nekoliko navodno dobrih poslova na stranim tržištima.

Tvornici je od prodaje zemljišta na račun sjedalo gotovo 90 milijuna eura. Investicija preseljenja trebala je u potpunosti biti pokrivena iz prihoda tvrtke. A onda su se godine lošeg odlučivanja spojile s neviđenom financijskom krizom, a tople obroke u državnom restoranu zamijenili sendviči s jeftinom salamom. Financije ove državne tvrtke u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza danas su zastrašujuće, piše Globus.

Tjednik piše kako prema dokumentima koje su dobili na uvid Gredelj samo za troškove redovitog poslovanja mjesečno mora izbrojati 31 milijuna kuna: 2,6 milijuna kuna koštaju ih troškovi energije i režija, a za plaće 1467 zaposlenih mjesečno moraju iskeširati 14, 5 milijuna kuna, prenosi poslovni.hr. (sh)

 

 

Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox